Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина бивш диджей по морето и известен бизнесмен
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 13.08.2021Коментари (0)1462
©
Първият милионер в Бургас след 1989 година – бизнесменът Емил Райков е починал на 70-годишна възраст, съобщи човек от бившето му обкръжение. За много от младите хора името му е непознато, но за по-големите той е едно от най-знаковите лица на прехода в града и за определен период от време – най-богатият мъж в Бургас.

По времето на соца Емил Райков не блести с кариера и високи постове, не е фигурира нито в партията, нито в държавата. Той си вади хляба като обикновен дисководещ по Черноморието, а през деня си допълва приходите с чейндж и дребни далавери.

След 10 ноември Райков открива първата видеотека в Бургас и бизнесът му бързо се разраства – открива заведения, става автомобилен дилър и т.н. През септември 1993 г. заедно с бившия контраразузнавач Оник Калустян основават небезизвестната Първа частна милиция, в която се включват бившите топполицаи от бургаското подразделение за борба с масовите безредици (БМБ) - Георги Николов - Мечката и Найден Милков.

Първият офис на охранителите се помещава в най-новото заведение на Райков  - "Европул" в центъра на Бургас. В началото на 1994 г. обаче  Райков напуска фирмата и създава първата частна ефирна телевизия в България - РЕНТ ТВ. Начинанието изисква огромни за времето си инвестиции и Емил Райков тегли кредит от Първа частна банка в размер на 600 000 долара и купува супермодерна техника.

На местните избори през октомври 1995 г. се кандидатира като независим общински съветник и успява да влезе в ОбС – Бургас, след като получава 8% от гласовете.

Проблемите започват в края на май 1997 г., когато полиция атакува фабриката му за цигари в Крайморие. При рутинна проверка автопатрул открива в микробус "Мерцедес" 20 мастербокса "Мелник“ и 30 мастербокса "Марлборо“ без документи за стоката. По-късно се оказва, че бандеролите на всички пакети "Мелник“ са с еднакви номера, а кутиите с "Марлборо“ са с бандероли за български цигари.

Във фабриката са открити и конфискувани около 40 000 пакета "Мелник“ и 10 000 кутии "Марлборо“. Собственикът "Тео Интернационал“ имал официално издаден лиценз, но само за производството на цигари ММ и Street, а ментетата "Мелник“ и "Марлборо“ са произвеждани от един и същи тютюн.

Според експертизата, само четирите машини за производство на цигари са на стойност около един милион долара.

Всъщност проверките на цеха започват две години по рано - през 25 март 1995 г., когато икономическа полиция и данъчни откриват тук пет тона тютюн в бали по 35 кг, най-различни консумативи, както и готови цигари. По онова време "Тео Интернационал“ все още няма лиценз за производство, а обяснението на Емил Райков е повече от логично: намерените бройки са опитни образци, произведени за придобиване на технологични навици и професионални умения. През 1995-1997 г. срещу фабриката са организирани общо седем полицейски акции, но всички са завършили без успех.

След разбиването на цигарения бизнес, финансовата мощ на Емил Райков запада и в началото на 1998 г. той изчезва с приятелката си в Дубай, оставяйки много дългове. Обявен е за национално издирване, но така и не е открит.

По непотвърдена информация е живял известно време и в Лос Анжелис. В България се връща тихомълком преди няколко години и се установява в София.

Когато през 2013 година Комисията по досиетата публикува списък с агентите на Държавна сигурност, стана ясно, че през 1985 година Емил Райкон е вербуван за секретен сътрудник с псевдоним агент Кънчев, пише "Флагман".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: