Почина един от най-изявените български диригенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:57 / 16.01.2023
679
На 13 януари в София почина доц. Алипи Найденов - изявен български диригент, педагог и общественик. Той е завършил Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“ в София. Поради проявените талант и изявени диригентски качества, получава възможността да специализира в Италия.

Връзките му с Италия и с италиански творци в музикалното изкуство ще играят важна роля в професионалния му път до края на диригентската му и педагогическата му кариера. След завръщането си в България дирижира различни колективи, включително студентските оркестри на НМА "Проф. Панчо Владигеров“. Истинският творчески и професионален разцвет Алипи Найденов преживява като главен диригент на Русенската филхармония почти две десетилетия (1972-1991). Това са и годините на утвърждаване на Русенската филхармония извън страната.

Същевременно Алипи Найденов развива и своята педагогическа практика. От 1988 година е доцент в Музикалната академия. Дългогодишен преподавател е в Сиенската музикална академия "Киджана“ в Италия.

Повече от четвърт век организирания от Алипи Найденов Софийски симфоничен оркестър е основа на провежданите в Сиена майсторски курсове за диригенти и солисти. Стотици млади музиканти от цял свят се срещат с водещи музиканти преподаватели и българския оркестър.

Маестро Алипи Найденов е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност. Високото отличие му е присъдено от президента на Италия Джорджо Наполитано за високи заслуги в разпространението на италианската култура.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).