Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Почина едно от заразените с менингит деца в столична детска градина
Автор: Екип Varna24.bg 08:34 / 02.12.2021Коментари (0)689
© БГНЕС
Почина едно от заразените с менингит деца, потвърдиха за NOVA от Столичната община. Късно снощи излезе информация за огнище на менингит в столична детска градина. 16 деца и двама възрастни са дали положителни проби.

Веднага беше организирано изследването на всички деца от останалите 10 групи в детска градина "Вълшебство". Техните братя и сестри също ще бъдат тествани. Резултатите се очакват до утре.

От 1 декември се преустанови присъственото обучение в детска градина "Вълшебство" по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит, съобщиха от Столичната община.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показаха, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок). Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

"Опасност за децата вече няма, защото взехме мерки веднага. Днес взехме проби на още 250 деца, както и на техни близки", каза за NOVA проф. Кантарджиев.

На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

Вчера по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова беше организира онлайн среща на родителите от първата изследвана група с Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: