Почина известен роден журналист

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:50 / 21.11.2020
1279
Почина Климент Величков - един от най-известните спортни журналисти навремето в България, който заминава за Чикаго с настъпването на новото хилядолетие, за да продължи журналистическия си път - отново насочен изцяло към България. 

В последните години легендарният журналист се завърна в България. Починал е на 20 ноември, на 84 години. Поклонението пред него ще бъде в Ахелой, съобщиха приятели от "неговия" чикагски вестник "България сега".

Климент Величков е роден на 12 юни 1936 г. Посвещава целия си живот на журналистиката. 

Първият му допир с печатарското мастило е в полиграфическия техникум. След Спортната Академия и дипломата по българска филология, започва дългото му журналистическо пътешествие.

Най-славните му години са като първи зам. главен редактор на ежеседмичника “Старт" (600-хиляден тираж). По-късно продължава славната традиция на "Старт" и в Чикаго. Преди това е зам. главен редактор и на вестник “Спорт".

Бил е на 7 олимпийски игри като официален представител на българската преса, осем пъти е отразявал тенис турнира от "Големия шлем" "Уимбълдън", присъствал е на множество световни първенства по вдигане тежести, волейбол, гимнастика, гребане и др. Но това, с което особено се гордее, е участието му на две световни първенства за журналисти по тенис, нищо че се е състезавал по хвърляне на копие за юноши.

Даже е почетен гражданин на Обърн, близо до Сиатъл. Лично кметът му го връчва като представител за България в "Игрите на добра воля" през 1990 г. Успял е да напише и над 500 журналистически материали, книги и сценарии на спортна тематика докато непрекъснато е пътувал. По негов сценарий има и документални филми.

Главен и първи редактор на вестник "България" в Чикаго през 2001 г., от 2002-а той оглавява седмичника "България 21 век" , както и спортното издание "Старт БГ", които имат над 300 издадени броя. Успява да подпомага и издания на колеги, какъвто е случаят с основания в град Финикс, Аризона, "Български Хоризонт". Последно е зам. главен редактор на вестник "България СЕГА".

"Беше великолепен спортен журналист, беше сладкодумен разказвач на спортни истории, беше щедър приятел и учител на всеки млад колега, беше верен на професията до последния си земен ден. Сбогом, приятелю!" Това написаха в социалните мрежи от Българската асоциация на спортните журналисти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Свикаха второ заседание на парламента за деня заради президентско...
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България, каза дали ще участва в избори...
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в п...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).