Почивките на хиляди българи в Гърция са пред провал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:47 / 23.06.2021
1166
Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира временно да работи - първоначално до 26 юни, а както стана известно днес - срокът е удължен до 31 юли, съобщиха от Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ).

До този срок базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

"Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през "Музенидис". За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми", предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма", цитирана в прессъобщението.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор.

Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с "Музенидис", категорични са от браншовите сдружения.

Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане. Въведените с постановление ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта, смятат от ОБТ.

По предварителни данни на организацията за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

Организациите настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (465):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои задържан на наказателен паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Национални новини:
На вниманието на всички пътуващи: Правят промени в движението по ...
"Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за...
МОСВ работи активно за отразяване на препоръките на ЕК към Национ...
Опасно време на Разпети петък! Варна е предупредена
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).