Почти не останаха хора без ток в Североизточна България след лошото време

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:47 / 30.10.2014
392
Пети ден остава в сила бедственото положение в най-засегнатите от снежното бедствие общини - Габрово и Севлиево. Обилният снеговалеж, продължил повече от 24 часа, придружен на места с ураганен вятър, причини масово пречупване на клони. Имаше множество паднали дървета, а височината на снежната покривка в бедстващите райони на Централна Северна България достигна 70 см.

В област Шумен имаше масови обледенявания по електропроводите. Щетите за електроразпределителната мрежа, вследствие на тежката зимна обстановка, бяха многобройни - скъсани проводници по електропроводи средно напрежение в труднодостъпни планински райони, счупени изолатори, обледявания и други.

В резултат на природната стихия в навечерието на бедствието без електричество останаха 30 000 клиенти от близо 300 населени места на територията на областите Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Силистра и Търговище. Всички екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в засегнатите райони бяха мобилизирани за отстраняването на стотиците аварии, причинени от мокрия сняг, обледеняванията, силният вятър и многобройните счупени клони и паднали дървета.

Специалистите, оборудвани с необходимите средства за работа в зимни условия и високопроходима техника, която да осигури по-бърз достъп до повредите в пресечените терени, работиха усилено в продължение на денонощия. Въпреки суровите условия на работа и труднодостъпните райони на електропроводите, най-вече в Еленския и Габровския Балкан, екипите успяха в рамките на 6 часа да възстановят електрозахранването на близо 20 000 клиенти в 137 населени места. Предвид изключително сложната ситуация в планинските райони, Съветът за управление при кризи в ЕНЕРГО-ПРО своевременно пренасочи допълнителен ресурс от по-малко засегнатите области към бедстващите райони, за да ускори процеса по възстановяване електрозахранването на хората.

Вследствие на тежките метеорологични условия и усложнената обстановка възникнаха множество вторични аварии по електропроводите средно напрежение в същите, а и в други населени места в засегнатите области. Аварийните екипи продължиха работа и през изминалите денонощия, за да отстранят повредите и към 18:00 часа на вчерашния ден електрозахранването на 27 000 клиенти от над 200 населени места беше възстановено. Специалистите на дружеството по места поддържат непрекъснат контакт с местните власти и представители на "Гражданска защита", за да обменят актуална информация и да координират действията си по бързото отстраняване на авариите.

В рамките на трите дни, през които обстановката в бедствените райони на територията на ЕНЕРГО-ПРО беше най-усложнена, операторите от денонощния телефонен център на компанията са приели над 23 300 обаждания от клиенти на дружеството.

Вчера електрозахранването на почти всички клиенти от населените места, засегнати от зимната стихия, вече е възстановено. Остават 150 клиента без захранване в труднодостъпни райони на община Габрово, където екипите продължават да работят в пресечени терени с преспи, достигащи метър височина.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение за ваксините и децата
Социолог: Затъваме, хора
13-годишен ученик е обявен за общодържавно издирване
Властта увери: Не съществува риск да няма машинно гласуване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).