Подаряват градинка срещу саниране на блока

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:44 / 26.07.2011
1771
Пет бонуса ще получат успелите да се вредят и да санират жилищната си кооперация по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), като единият от тях е безплатно обновяване на градинката пред блока. Това обяви вчера строителният министър Росен Плевнелиев при проверката, която направи на работата по санирането на жилищна кооперация.

Първите, подали молби за саниране на блока си ще могат да разчитат държавата и еврофондовете да платят половината от сметката за проекта.

За всички, които ще се включат в програмата, енергийният и конструктивният одит на сградата ще са безплатни, както и подготовката на проекта за санирането.

Кандидатстването ще може да започне от началото на следващата година, каза още министър Плевнелиев. С осигурените 63 млн. лв. по ОПРР ще могат да се обновят от 300 до 500 многофамилни жилищни сгради в 36 града на страната, уточни той. Според него кредитите за саниране на блоковете, които хората ще вземат, ще са потребителски и неговите очаквания са банките да дадат наполовина по-ниски лихви по тези заеми спрямо сегашните нива на потребителските кредити. Средното ниво на лихвата по потребителските кредити в момента е между 13 и 15% годишно, показват условията на родните търговски трезори.

Потребителските кредити са по-високорискови спрямо ипотечните и затова Министерството на регионалното развитие прави гаранционен фонд, за да се отпускат максимално изгодни заеми на желаещите да санират апартаментите си, отбеляза Плевнелиев.

Банките, които ще работят по програмата, ще бъдат избрани на състезателен принцип. Ще спечели тази банка, която ще даде най-ниските лихви, посочи строителният министър. Ако една или две банки дадат драматично по-ниски нива на лихвите и по този начин отпушат милиардна програма за саниране, ще работим с тях, каза Плевнелиев. Ако дойдат повече банки, ще работим с повече финансови институции, допълни той.

Плановете са банките да бъдат избрани до края на годината.

Ако искате да обновите блока си по програмата е необходимо да сте регистрирали сдружение на етажната собственост. След това трябва да потърсите проектния мениджър, който ще ви помогне при подготовката на проекта и неговото изпълнение. Необходимо е още да сте събрали необходимите ви 50 процента за съфинансирането.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)

Още по темата (7):
19.04.2024 Имотен експерт с остър коментар за санирането в България
12.03.2024 Енергийното министерство предложи промени в Закона за енергийната
ефективност
06.03.2024 След спор за табелки с имена: Две парламентарни комисии приеха предложението на ГЕРБ, свързано със санирането
29.02.2024 Андонов: Интересът нараства - нужни са ни 4 млрд. за саниране, а по ПВУ имаме малко над милиард
14.11.2023 Обмислят нови важни облекчения и промени за някои "собственици"
11.10.2022 Близо 93% от жилищните сгради имат нужда от енергийно обновяване
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).