Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подаваме сигнали за незаконни дейности в гората през мобилно приложение
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 27.08.2020Коментари (0)1022
©
Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно. Освен че водят до сериозни финансови загуби за държавния бюджет, нелегалните сечи влошават съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите.

Като част от работата си по опазването на горите природозащитната организация WWF разработи мобилното приложение "Спаси гората". С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората. Приложението може да бъде изтеглено безплатно от Google Play.

"Мобилното приложение позволява само с няколко кратки стъпки да бъде подаден сигнал до компетентните органи при съмнения за незаконни дейности в горите. То е предназначено за публично ползване от всички хора, загрижени за опазването на дивата природа. Разработването му беше подкрепено от Изпълнителна агеници по горите (ИАГ) и се превърна в обща инициатива за борба с нелегалната дейност в българските гори", разказва Нели Дончева, главен експерт в отдел "Гори" на WWF. Сигналите ще постъпват автоматично в звеното на системата 112 към ИАГ и на специално създаден за тази цел електронен адрес. В същото време те ще се визуализират и на публичната платформата за горите на WWF – gis.wwf.bg.

Как да подам сигнал?

Приложението дава възможност за подаване на три типа сигнал: за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. След избора на сигнал, системата ни напомня да включим GPS-а на мобилното устройство, за да посочим точното си местоположение. Налична е и опция за прикачване на медийни файлове като снимки, видео или звукозапис. След това трябва да опишем накратко сигнала в специален прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за обратна връзка. Ако поради липсата на интернет покритие не можем да изпратим сигнала в момента, това може да стане на по-късен етап, като в този случай трябва да използваме опцията "Запази". Бутонът "Изпрати сигнал" е последната стъпка от процеса.

Щетите от нелегалния дърводобив у нас

Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив от 2018 г. обемът на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. годишно или между 1/4 и 1/3 от общия добив. Проучването разкрива, че основните незаконни дейности са свързани с отсичането на  дървета без горска марка, извършването на сечи без разрешително, транспортирането на дървесина без съответния документ, както и манипулирането на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до сериозни екологични последици като промяна на местообитанията, прекъсване на важни биокоридори, загуба на видове, ерозия на почвата и т.н.

Освен че са ключова предпоставка за състоянието на въздуха, който дишаме, горите имат и важно стопанско значение. За да разберете как по-лесно можете да разграничите законните от незаконните сечи, както и кои са отговорните държавни институции, към които да подадете сигнал при нужда, вижте разяснението на експертите от WWF.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: