Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подиграват се с деца в силистренско училище
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 10.02.2020Коментари (0)1437
©
Снимка на безплатна училищна закуска направи майка на ученичка в едно силистренско училище. Според нея, закуската изглежда отблъскващо, а оскъдното количество лютеница върху филиите – едва ли би заситило дори не дотам гладно дете, съобщава bTV.

"Да, съгласна съм, че е безплатна за учениците, но ако това ще е закуската, по-добре да я няма, предпочитам плод да дадат или един път в седмицата, но да е нещо качествено. Не може детето да ги носи вкъщи и да казва: "Мамо, това е гадно, аз не мога да го изям“. И не само тя, говорила съм с майки от съседни класове и от други училища дори – там е положението същото“, каза майката Маруся Костова.

Закуската е доставена на децата от ОУ "Иван Вазов“, откъдето е и сигналът. Според графика, за деня имат кифла със сирене. Директорът на учебното заведение заяви, че за първа година работят с тази фирма, но досега проблеми не са имали.

"Като цяло – ученици и родители са доволни, предполагам, че става въпрос за инцидентен случай. Менюто е изключително богато, предлагат се и кифли със сирене или с мармалад. Смятам, че ако мога да я нарека грешка, въпреки че не е грешка, ще бъде по някакъв начин отстранено, така че да останат всички доволни“, заяви Росица Трендафилова, директор на ОУ "Иван Вазов“.

Оказва се, че няма наплив от желаещи да доставят безплатните закуски на децата за начален етап в Силистра, затова и на конкурсите за доставчици се явява само една фирма. Управителят ѝ твърди, че категорично спазва изискванията по наредбата, както и утвърдения рецептурник.

"Там има определени грамажи, значи аз този грамаж съм длъжна да го спазя. В случая, както ставаше въпрос за филийката с лютеница и сирене, значи там има изискване – филийките са две – което е грамаж 44 грама, изискването е 41 грама на лютеницата, 24 грама е сиренето. Значи, съгласете се, че тази лютеница, намазвайки я на филийката, тя попива във филийката, аз предполагам, че всеки вкъщи маже филия, малко или много, но това е по-стандарта. Каквото има по стандарт, аз съм го сложила“, каза Димитрова, управител на фирмата.

В края на миналата година подобен казус с безплатните филийки за закуска и ядосани майки е имало и в друго силистренско училище – "Никола Вапцаров“.

Доставчикът е същият. Заедно с други майки Незабравка Кирова е потърсила отговори в разговор с директора на училището и управителя на фирмата.

"Проблемите, поне според мен, са два – единият е, че парите които получават фирмите за тази безплатна закуска, са твърде малко, твърде нисък е разходът от 40-50 стотинки… И грамажите, които фирмите са длъжни да се съобразяват някак изглеждат несериозни – 4 грама масло, десет грама краставичка, което прави два резена краставица между две филии хляб“, уточни Незабравка Кирова, майка.

Сумата, определена за порция на дете за закуска на ден е 0,50 лв. Определена е с постановление на Министерски съвет от 2010 г., тоест още преди десет години. Майките настояват за промяна.

"Вероятно трябва тези, които са пуснали тази безплатна програма, да актуализират първо парите, които плащат, и второ – да актуализират и тези грамажи. Колкото и да е здравословно – идеята за здравословно хранене, някак си изглежда смешно“, заяви Незабравка Кирова.

От Регионалната здравна инспекция в Силистра обявиха, че се самосезират след сигналите на майките и ще засилят проверките на безплатните закуски. Препоръчаха обаче, когато се прецени, че има нередност в закуската, да се запази и опаковката, за да се види и точната дата на производството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: