Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Подранило мъртво вълнение сее паника по варненските плажове
Автор: Георги Кирилов 10:25 / 15.07.2019Коментари (0)7511
© Varna24.bg
Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието.

Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото – през юни, обясниха спасители пред “Труд".

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов “график" – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар.

Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена – за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

От днес в цялата страна настъпи драстична промяна във времето. Двама туристи дори сигнализираха, че са видели торнадо много на вътре в морето край Равда и Несебър. Обилни валежи и спад на температурите с близо 10 градуса опразниха плажовете по Черноморието.

От 35-36 градуса живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса, каза дежурният метеоролог от НИМХ -клон Варна. Очаква се вълнението на морето да стигне 2-3 бала. От сряда започва бавно повишаване на температурата, но в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото застудяване морската вода е 25 градуса – идеална за къпане. Това повишава бдителността на спасителите. “Задуха ли от североизток, вдига вълната и става опасно", предупреждава Георги Есев, шеф на варненските гардове на плажа.

Той припомни, че необичайно за първите дни на юли мъртво вълнение хвърли в паника летовниците. По традиция сулганът или мъртвакът идва по Илинден. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Топло, студено, вятър и оттам се появява мъртвакът, обяснява Есов.

Мъртвото вълнение се забелязва трудно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а навътре в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът – на няколко метра от брега излиза много пяна върху водата. Но по-голяма е вероятността от появата му в средата на август, когато времето се обръща и е предвестник на есента.

Шефът на спасителите във Варна съветва хората, за да не попаднат в мъртвата хватка на морето, да плуват близо до спасителните постове и да спазват предупредителните флагове на плажа. След лошо време и буря има опасност от дънни ями, вследствие на вълните, които са изкопали. За да предотвратят инциденти, спасителите обстойно обхождат района и слагат обозначителни табели. Но не могат да санкционират нарушителите и дори нямат право да ги издърпат насила от брега, освен ако не започнат да се давят. Затова трябва да има плажна полиция – хората вече не се респектират от червения флаг, масово влизат в морето както пийнали, така и дрогирани, категорични са мъжете на вишките.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: