Погребалните агенти излязоха на протест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:43 / 11.03.2020
1566
Шествие от катафалки премина пред Министерски съвет. Траурните автомобили минаха по жълтите павета, за да стигнат до Народното събрание.

На катафалките са залепени български трибагреници, а водачите им натискат продължително клаксоните на превозните средства. В района е засилено полицейското присъствие.

На 27 февруари депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията. "За" законопроекта , уреждащ вида на гробищните паркове гласуваха 85 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 32, с което той бе приет. Вносители на законодателната инициатива са депутати от ВМРО.

 Текстовете предвиждат общинският съвет да приема наредба, с която да урежда управлението и вътрешния вид в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината. С нея се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

В мотивите на законопроекта вносителите посочват, че именно липсата на закон за погребалната дейност, с който да се регулират обществените отношения, свързани с траурно-обредната дейност, управлението на гробищните паркове и статусът на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги, води до необходимостта от предлаганите промени.

От погребалните агенции считат закона за лобистки и на практика, че той давал възможност за монопол на общинските погребални дружества.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).