Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погват кебапчийниците край плажа
Автор: Екип Varna24.bg 12:53 / 09.06.2015Коментари (0)980
© Burgas24.bg
Кебапчийниците и павилионите, които предлагат храни и напитки край плажа, ще бъдат щателно проверявани от Агенцията по храните в Бургас. По план в края на юни инспекторите ще започват масови проверки на временните обекти по курортите на север от града. Това каза д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по храните в Бургас.

Служителите на агенцията ще проверяват дали всички обекти са регистрирани във ведомството. "Населението в Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър през лятото става близо 400 хил. души. Тези временни обекти се обхождат от двама инспектори и няма как да бъдат проверени всички", призна д-р Матев.

Само за седмица в агенцията се регистрират между 200 и 300 временни обекта за цялата област. Ето защо за да се избегне нарушението някои от обектите да работят без регистрация, ще има целенасочени проверки за текущ контрол за регистрация.

По двама служители от Айтос и Карнобат ще подсилят мобилните групи по Черноморието. Двамата инспектори от Айтос ще се включат от 11 юни, те ще бъдат пренасочени на север от Бургас, а от Карнобат - на юг от 15 юни.

Агенцията по безопасност на храните в Добрич също е започнала проверки по цялото добруджанско Черноморие от 1 юни, съобщи директорът на институцията д-р Розалина Брайкова. Кампанията е стартирала с две срещи с представители на бранша от трите общини - Балчик, Каварна и Шабла - едната е била в Албена, другата - в Балчик.

До момента няма констатирани нарушения, но пък и не всички заведения работят. Проверяват се сградите за хранене, оборудването, наличие на удостоверения, спазват ли се изискванията за алергените, всякаква здравна документация. Що се отнася до новото изискване за алергените, всеки от ресторантьорите сам е решил как да информира гостите си - едни с табели, други - на самото меню, трети пък на блок масите с храната.

Проверките ще продължат през цялото лято, а от средата на юни в курорта Албена отново ще има съвместна приемна на Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, където ще се приемат сигнали за нередности и нарушения. Масирани проверки по Черноморието прави и Инспекцията по труда. В хотели и ресторанти се проверява за трудови договори и спазване на работното време.

От вчера инспекторите в Бургас започнаха проверки на млекопреработвателни предприятия и на ферми. Проверява се качеството на млечните продукти спрямо европейските регламенти. "По време на проверките вчера имаше ферми, които не бяха регистрирани първа категория и тяхното мляко не можеше да влезе в хранителната верига", каза д-р Митев. Той добави, че 141 проверки са извършили инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Бургас през изминалата седмица в супер- и хипермаркети, специализирани магазини, големи, средноголеми обекти за обществено хранене, 6 кухни-майки, кетъринги за производство на храна, 4 хранителни блока на детски заведения, 4 склада за търговия на едро, 14 склада за търговия на дребно, 3 транспортни средства и 3 риболовни кораба. Съставени са 2 акта за установяване на административни нарушения. Единият е за търговия с храни с изтекъл срок на годност, а другият - за непредставено заверено свидетелство за здравословно състояние на персонала.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: