Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поискаха Слави Трифонов да отзове Гроздан Караджов
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 18.04.2022Коментари (0)936
©
Институтът за пътна безопасност с отворено писмо към лидера на ИТН Слави Трифонов

Експертите на Института за пътна безопасност наблюдават с тревога пътния сектор и политиките, които се/не се водят и Ви уведомяваме, че проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа (РПМ) имат оперативен характер и не са необходими законодателни промени, или някаква намеса на Народното събрание на Република България, за да може Агенция "Пътна инфраструктура“ да възлага дейности, които са в комепетенциите й относно пътищата в страната.

Нелепата  ситуация е предизвикана от безотговорност и некомпетентност, прикрита зад  спекулации от страна на политическото ръководство на МРРБ. Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените от вас лица за ръководители на МРРБ и АПИ за поемане на отговорност и предприемане на необходимото, с което те застрашават националната сигурност. Поради тази причина ви приканваме незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за назначение доказани експерти в областта на регионалното развитие, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия ИТН разполага.

Предоставяме ви анализ на фактическото положение с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа. Вашият министър и неговия екип, в т.ч. и на АПИ, критично забавиха стартирането на новите процедури по ЗОП, които трябваше отдавна да бъдат обявени. Това бездействие, граничещо с безхаберие,  доведе до там, че да няма никакъв шанс да се застъпят сроковете на сключените по времето на служебния кабинет споразумения с поддържащите фирми и старта на новите договори. Тези споразумения бяха гаранцията, че ще се осигури безпроблемно зимния сезон, но също така  съдържаха и схема за разплащане с оглед натрупаните задължения.

 Договорите за поддръжка и ремонт са с прогнозни стойности, а не пределни. Многократното надхвърляне на прогнозните стойности е порочна практика от много години от страна на ГЕРБ и  години наред тази некоректна практика е била решавана  от политическото и оперативно ръководство на МРРБ, в края на годината с излишъците в бюджетите и т.н. Върховна касационна прокуратура на няколко пъти отказва да образува досъдебни производства по тези договори.

През 2021 г. експертна комисия, назначена от служебното правителство, изготви доклад, с който предположи евентуална нищожност на договорите, но въпреки това даде и решение в оперативен порядък да се подпишат споразумения със строителните фирми. След този доклад нито министър Виолета Комитова, нито министър Караджов не предприемат нищо за произнасяне от българския съд за характера и законосъобразността на договорите.

В продължение на цели 4 месеца предложеното от вас политическо ръководство на МРРБ правеше анализи, ревизии и проверки, но не организира обществени поръчки за ремонт и поддръжка на РПМ (оправданието, че е юридически капан още веднъж ни доказва, че посочените от вас лица не са способни да управляват инфраструктурата на България), вместо да организира тези проверки така, че своевременно и експертно да се установи дали извършената и сертифицирана работа е действителна, дали е извършена с нужното качество, дали цената отговаря на възложеното и изпълненото.

Тоест – задачата на министъра трябваше да бъде в спешен порядък да извърши, та макар и частично, но ясно и точно своите проверки, за да бъде сигурен в това, което е безспорно и следва да бъде заплатено. Вместо това, стигна се до нападки и обвинения в коалицията, което по недопустим начин руши авторитета и стабилността на страната.

На 15.04. 2022 г. в предаването Панорама вашият министър Караджов не възрази нито веднъж на предшественика си Николай Нанков относно законността на процедурите по възлагане на ремонт и поддържане на РПМ, както и изобщо по която и да е поставена тема. Цялото поведение на министър Караджов беше като на ученик, който не си е научил урока. За жалост, такова поведение той често демонстрира от екрана и по медиите, където се изявява. Десетки грешки, неразбиране, нерешителност, противоречиви изказвания, некоректно и безотговорно поведение са белязали неговото 4-месечно управление като министър.

В Комисията по регионално развитие и благоустройство към Народното събрание дори експерти на политическа партия ИТН  се разграничават и негодуват от  министър Караджов, заради бездействието и некомпетентността му. Такова е и мнението на експертите на Института за пътна безопасност, както и на широк кръг от обществото.

Всичко това освен, че рефлектира върху партията ви, е крайно вредно за България, за българските граждани, за пътностроителния бранш, за хилядите работници-пътищари и за имиджа на цялото правителство.

В заключение, екипът на Института за пътна безопасност Ви призовава да оттеглите незабавно министър Гроздан Караджов и неговия екип и да предложите експерти, доказани и стойностни  хора, които да поемат отговорността и да ръководят с необходимата висота тези ключови за България институции - МРРБ и АПИ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: