Поискаха без сертификат при консумация на открито

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:08 / 02.12.2021
976
Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По този начин ще се подпомогне бизнесът, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификати. И ще бъде от полза и за клиентите, обясни зам. – председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван ковид-19, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак, обясни Димитров. И допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи.

"В момента, ако решиш спонтанно да си вземеш, докато вървиш, едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите", обясни Димитров. Затова от БХРА настояват изискването за зелен сертификат да отпадне за външните площи на заведенията. 

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух", категорични са от БХРА. Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. И припомнят, че в други държави това е практика. Например в Солун заведенията работят в момента именно така. Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за  кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който наистина е изправен до стената, подчертават от БХРА. 

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век, подчерта Димитров . 

Вдигането на цената на електроенергията  постави 95% от хотелите и ресторантите "на колене“. Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население  изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора, категоричен бе Димитров. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа, допълни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...
Калфин: В един весел хаос си вървим напред. Каквото мине - мине, ...
Средствата за държавните имоти зад граница недостигат, състояниет...
Сезонът е открит: Колко ще трябва да платим за килограм череши?
Проф. Иван Литвиненко: Има начин държавната детска болница да се ...
Земетресение разлюля една част на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).