Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Покровнишкият мост край Благоевград продължава да бъде опасен, но мерки не се взимат
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 05.01.2023Коментари (0)606
©
Повече от година, след като Покровнишкият мост край Благоевград поддаде, няма решение за изграждане на ново съоръжение, стана известно на брифинг на кмета на общината Илко Стоянов.

Мостът е затворен за движение от 13 декември 2021 г., а ден по-рано, на 12 декември, кметът на Благоевград обяви бедствено положение, след продължили няколко дни проливни дъждове в региона, припомня БТА. 

Обследване на моста установи, че съоръжението е компрометирано, а преминаването на автомобили по него – опасно. Оттогава се търси решение за изграждане на ново съоръжение, припомни общинският кмет. 

Мостът свързва Благоевград и шест населени места от общината. Затварянето на движението по него удължава връзката на жителите на няколко села до общинския център с близо 15 километра в двете посоки, което предизвика протест на местните хора с искане за бързо разрешаване на въпроса и изграждане на нов мост. 

Вчера, 4 януари, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е имало работна среща с институции, сред които Агенцията "Пътна инфраструктура:“, "ВиК – Благоевград“, строители и заинтересовани страни във връзка с проекта за изграждане на нов мост над река Струма при Покровник, съобщиха от пресцентъра на министерството. Срещата е инициирана от заместник-министър Николай Шушков, който през изминалата година два пъти заемаше поста областен управител на Благоевград.

По време на срещата Шушков е посочил, че изграждането на съоръжението при Покровник се забавя и това поражда напрежение и недоверие сред жителите на община Благоевград, съобщиха още от МРРБ. По думите на Шушков, цитирани от пресцентъра, мостът е ключов, защото свързва града с част от промишлената зона и още шест села, но вече година нищо не се случва, а процедурите са извървени. На срещата заместник-министърът е казал, че държавата повече няма да позволи забавяне на проекта, "още повече, че старият мост може да рухне всеки момент“. 

От страна на строителите е декларирана готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото, допълват още от министерството. Оттам посочват, че основна пречка е наличието на газопровод и водопровод, които в момента минават по моста, а без изместването им няма как да започне същинската работа на терен. Газопроводът е основен за Благоевград и захранва повече от 3000 абоната, включително училища, детски градини, социални заведения и други. 

Днес срещата коментира кметът на Благоевград, който каза, че все още няма яснота какво ще се случи, нито кога ще започне изграждането на нов мост над река Струма при Покровник. По думите му идеите, коментирани вчера, а именно за проектиране на временно съоръжение над реката, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост, са добри, но "най-неприятното в цялата история е, че ние пак не получихме отговор за това кога ще започнат дейностите, аз настоявах за това нещо да получим дата, каквато и да било, за да можем да отговорим на жителите на тази община конкретно". "Оказва се, че към момента не можем да посочим такава дата“. 

По темата предстои втора среща в МРРБ, каза още Стоянов, но посочи, че търпението на местните хора е изчерпано. Притеснения общинският кмет изрази и във връзка със състоянието на моста в момента, който е силно компрометиран и при евентуални проливни дъждове опасенията са, че може да рухне. Тръбата, по която се осигурява газ за общината все още е там, каза Стоянов и зададе въпрос какво ще се случи с газоподаването към града при такъв случай.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: