Полицаят, прострелял заподозрян за обир в София, предупредил няколко пъти, че ще стреля, лично го е закарал до болницата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:21 / 19.09.2023
902
Полицаят, прострелял 18-годишен заподозрян за обир в София, лично го е закарал с патрулния автомобил до болница. Това съобщи на брифинг директорът на СДВР Любомир Николов, предаде репортер на "Фокус".

Той и заместник градският прокурор на София Христо Кръстев дадоха подробности около случая.

В нощта на 17 срещу 18 септември в Четвърто РУ в столицата две момичета подават сигнал за грабеж на телефон 112. Те били нападнати от трима непознати, видимо около 18-годишни, облечени със суичери и маски на лицето.

Незабавно на мястото е изпратен полицейски екип. По-късно, около 5:30 часа постъпва сигнал от охрана на търговски обект на бул. "Черни връх", че три лица прескачат оградата и се оттеглят към кръговото на зоологическата градина.

Органите на реда издирват лицата и установяват, че това са тримата от сигнала за грабеж по-рано. Заподозрените влизат в автобус 120, който спира заради подадения полицейски сигнал. Тогава тримата младежи опитват да избягат.

"След действията на МВР са установени едно лице в автобуса и двама, които се опитват да избягат. В този момент единият от полицаите тръгва след двамата бягащи и на няколко пъти извиква "Стой, полиция! Ще стрелям!". Лицата не се съобразяват с командата, служителят произвежда два контролни изстрела, същото е потвърдено и от свидетели, след което и изстрел по едното от бягащите лица", каза директорът на СДВР.

Когато вижда, че е ранил момчето и няма време да се чака линейка, полицаят го е превозил с патрулния автомобил до болница "Токуда". След намесата на лекарските екипи се установява, че младежът е починал.

"Искам да заявя, че полицейският служител, произвел изстрела, е безупречен, със 7 години стаж в системата, на 33 години, многократно награждаван, включително от министри", заяви Николов.

Задържаните за грабежа са стари познайници на полицията и е установено, че са извършили множество грабежи в района, в който е станала престрелката, посочи още той.

"Незабавно дежурен следовател е отишъл на мястото на ул. "Сребърна", за да извърши проверка след фаталния изстрел. Проведени са експертизи, полицаите са тествани за наркотици и аркохол, тестът е отрицателен. Има и частични записи, прокурорът ще реши дали да се повдигне обвинение на полицая. Това ще се случи след проведени разпити и експертиза", посочи Кръстев.

По думите му всеки детайл е от значение, за да се реши дали става въпрос за професионална непредпазливост или евентуален умисъл, който Кръстев е склонен да изключи, защото полицаят не е стрелял в жизненоважни органи и е оказал помощ.

 

Предстои да се гледа мярката им за неотклонение.

Неда УЗУНКОЛЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
28.09.2023 Окончателно остават в ареста непълнолетните, задържани по случая със застреляното 18-годишно момче
28.09.2023 Гледат мярката на непълнолетните, задържани по случая със застреляното 18-годишно момче
25.09.2023 БХК: Полицайката, застреляла 18-годишния крадец, е нарушила фрапантно
закона
21.09.2023 Непълнолетните момчета от фаталната престрелка с полицай са обвинени за трети грабеж
20.09.2023 Близките на Светослав, който почина при престрелка с полицията в София, ще заведат дело
20.09.2023 След случая с простреляното момче в София: Второ обвинение за двамата му съучастници
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да вървим към ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ: Целта е кандидат-шофьорите да отиват под...
Опасно: Близо 500 000 души у нас страдат от хранителни разстройст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).