Полицейските синдикати: В закона за МВР има лъжи и спекулации

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:18 / 03.02.2016
1707
Твърдението, че ръководството на МВР е договорило със синдикалните организации орязването на обезщетенията за полицаите е спекулативно и лъжливо. Това заяви Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) в остра декларация, последвала публикацията на проекта на нов Закон за МВР. 

Синдикалистите поискаха от министър Румяна Бъчварова да представи писмени доказателства за това твърдение, което е записано в мотивите на проектозакона. 

"В представените от МВР мотиви в Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР фигурира откровена спекулация, за да не кажем лъжа по отношение официалното становище и позицията на Федерацията за "реформите" в МВР", заявиха от организацията.

Става дума за следното изречение от мотивите:"В синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР се предлага намаляване на обезщетението при прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител със статут по ЗМВР от 20 заплати на 12 заплати.

Синдикалната организация е категорична, че не само никога не е договаряла и приемала подобна мярка, но и многократно е декларирала пред ръководството на министерството, че ефективната реформа и качествената услуга "сигурност" изискват ясна визия и стратегия за очакваната промяна и мерки за повишаване мотивацията на служителите, а реформа чрез намаляване на обезщетенията демонстрира не само липса на държавническо и стратегическо мислене, но създава риск за националната сигурност.

Синдикалистите призоваха министър Румяна Бъчварова да предостави писмени доказателства за посочените в мотивите "синхрон" и "договорености". Те настояха министърът и нейният заместник да посочат има ли действително конкретни договорености по темата и с кои синдикални организации са направени.

В мотивите към закона се забелязва изключително обезпокоителна тенденция не само за спекулация, но и за "употреба" на синдикалните организации с цел валидизиране на решенията на политическото и професионално ръководство в МВР. 

Тази практика поставя под съмнение не само смисъла и целите на социалния диалог, но и утвърждава една порочна практика на предишни министри, които действаха на принципа "събрахме се, за да ви информирам какво съм решил", добавят синдикатите.


Източник: Труд

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).