Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полицията с първи подробности за кръвожданите лихвари от Кърджали
Автор: Екип Varna24.bg 20:33 / 11.03.2020Коментари (0)1232
Длъжници на задържаните в Кърджали за лихварска дейност е трябвало да работят зад граница, за да покриват борчовете си, съобщава 24rodopi.com.   Някои от тях са вземали заеми пък именно, за да заминат в чужбина. Високите лихви обаче са ги превръщали в "роби", а всичко изкарано е заминавало към България. Други гурбетчии пък са изплащали заемите на роднини. 

Окръжна прокуратура-Кърджали привлече като обвиняем 57-годишният В.М. затова, че от месец януари 2018 г. до месец март 2020 г. като физическо лице, без съответното разрешение от Закона за кредитните институции. Той извършвал по занятие банкови сделки, като е предоставил на различни лица парични средства под формата на кредити срещу задължение на същите да му върнат получените в заем суми, ведно с лихва върху тях, като с дейността си е причинил другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи – престъпление по чл. 252 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, посочиха от пресцентъра на прокуратурата.  

В.М. е обвинен и за това, че от месец март 2019 г. до месец януари 2020 г., в Кърджали,  при условията на продължавано престъпление, с цел да принуди другиго да поеме имуществено задължение, заплашил две лица с насилие и увреждане на имущество – престъпление по чл. 213а ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. Като обвиняем по досъдебното производство по горепосочените текстове е привлечен и С.Д., на 49 г., като той е извършвал банкови сделки без разрешение за периода от месец ноември 2017 г. до месец март 2020 г., а също така през периода от месец септември 2019 г. до месец декември 2019 г. заплашвал друго лице с насилие, за до поеме имуществено задължение.

Установено е, че двамата обвиняеми развивали лихварска дейност  в Кърджали, като давали неправомерно заеми срещу лихва. В някои случаи тя достигала и надхвърляла 50%. За да върнат взетите пари, някои от длъжниците заминали за чужбина да работят, посочиха от прокуратурата.

В хода на проведена Специализирана полицейска операция на ОД на МВР-Кърджали, при извършено претърсване и изземване, в жилища и автомобили, ползвани от двамата обвиняеми, са намерени значителна сума пари – около 30 000 лева, договори за прехвърляне на автомобили, документи за преводи на парични суми, тефтери с имена на длъжници, златни накити и др. Установено е още, че при просрочване на задълженията обвиняемите определяли по-висока лихва и при закъснение на плащанията по заемите заплашвали някои от длъжниците. Разследването по случая продължава, като се извършват активни процесуални- следствени действия.  

С постановление на наблюдаващия прокурор, двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Кърджали да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: