Политолог: България е враг на Русия от началото на членството си в ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:01 / 27.04.2022
662
"Не виждам по-лоша ситуация от тази, която България от тази нощ консумира." Това каза пред БНР политологът доц. Светослав Малинов, бивш евродепутат. Той нарече спирането на газовите доставки "директна провокация на Русия към ЕС, която започва с Полша и България". Малинов коментира, че Полша от ден първи на войната в Украйна има най-радикална позиция в Европа, а България "в някакъв смисъл трябваше да бъде пожалена от тези действия" заради по-меката си позиция, но това не се е случило.

"Това, което в момента прави Путин, е поредно доказателство, че България е враг на Русия от началото на членството си в ЕС и никакви лъжи не бива да подвеждат в България, че ние можем да променим това отношение към нас. Отношението на Русия към нас ще се промени, ако излезем от НАТО и ЕС, ако върнем нещата 1997-а година", отбеляза в анализа си Светослав Малинов.

Според него БСП има последен шанс "да осъзнае колко позорна и глупава е позицията им" за Украйна.

Политологът смята, че партията се състезава с формациите на Стефан Янев и Костадин Костадинов "на изключително кален терен", но тези действия няма да бъдат оценени от Кремъл, а оттук нататък позицията на БСП "драстично ще девалвира".

"Сега ще видим колко е готов интеконекторът, дали са направени всички стъпки за алтернативни доставки, за които се говори от много време", посочи Малинов в предаването "Преди всички". Според него имаме "добри съседи, които са готови, склонни да помагат".

Светослав Малинов смята, че Кирил Петков съзнателно се е отказал от политическо лидерство и сега е моментът да покаже, че е премиер, а не говорител на българското правителство.

По думите му премиерът трябва да спре "да се съобразява с аргументите на БСП" и "тази страница да се затвори днес".

Запитан крие ли ситуацията риск от предсрочните избори заради позицията на БСП за Украйна Светослав Малинов изтъкна:

"Трябва да се направи това, което трябва – пред очите на българите, на ЕС и на историята. Решенията, които вземаме днес, ще бъдат исторически и ще се помнят поколения наред."

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).