Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политолог: Започна войната за близкото минало
Автор: Йоланда Пелова 09:54 / 05.04.2024Коментари (0)1194
©
Започна войната за близкото минало. Налице е и опит за легитимация на новия съпредседател на ДПС г-н Пеевски.Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Христо Панчугов.

Позицията на коалиция ПП-ДБ да не участват в служебния кабинет Панчугов определи като бягане от отговорност, което по думите му обезмисля и самите промени в Конституцията.

"Не разбирам това поведение, тъй като нямаме никакво съмнение, че всъщност парламентът освен че ще работи, той ще работи предизборно, т.е. ще има някаква форма на надпревара за това какви точно решения могат да бъдат взети, така че да обслужват изборния дневен ред. И ние трябва да си дадем сметка за това като общество, както и самите участници в процеса да поемат отговорност за него", обясни политологът.

Според него основният мотив за политическите изказвания като цяло е опит да се забрави, че до преди няколко месеца партиите управляваха заедно: "Специфично тези три партии (бел.ред. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ) бяха в една коалиция, около едно уж постигнало някакви основи на съгласие управление. И сега това, което се случва, е опит да се разграничат както от него, така и от финалния му провал, т.е. от невъзможността да се намери формулата, за да продължи това управление. Опасявам се, че тези тенденции само ще се изострят тона, ще видим много силно противопоставяне, именно защото този момент не изглежда като да има достатъчно на брой хора, които да отидат до урните да гласуват в името на нещо, което ги вдъхновява. Напротив, ще видим битка на твърдите ядра, които следва да бъдат радикализирани и мобилизирани в тази битка. Смятам, че и поведението на политическите формация в парламента ще се ожесточи за съжаление, тъй като всички си дават сметка, че ще трябва да водят разговор след това за формирането на едно следващо управление", коментира Христо Панчугов.

Относно възможните сценарии за коалиции и бъдещо правителство, които Делян Пеевски проектира в медийното пространство, Панчугов заяви: "Г-н Пеевски може да каже всичко и той го прави очевидно с идеята да провокира общественото съзнание в мислене за това колко голяма и неотменна е ролята на ДПС в настоящата политическа ситуация. Това е стара традиция, както и стара тенденция в поведението на ДПС като партия по принцип. Като общество трябва да сме доста критични към нещата, които ще бъдат казвани в последните месеци, които просто ще целят да правят внушения, да променят нагласи, както и да радикализират подкрепата на свилите се до достатъчно тясна база твърди политически ядра, върху които ще се крепи вероятно и резултатът на следващите избори. Т.е. всяко едно от твърденията, които чуваме, ще подлижи на доказване. И това според мен трябва да е основният фокус на нас като граждани в оставащото време до изборите".

На въпрос има ли възможност Кирил Петков и Делян Пеевски да направят правителство, а Бойко Борисов да бъде опозиция, Христо Панчугов отговори: "Имайки предвид, че коалиция "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ беше невъзможна само преди една година, защо и това да не е възможно. Извън шегата разбира се, съмнявам се, че ще се случи подобно развитие. Това би било самоубийство за "Продължаваме промяната“ и изчезването им от българската политика".



Още по темата: общо новини по темата: 370
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: