Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политолог пред Plovdiv24.bg: Предстои парадоксална ситуация
Автор: Цвети Тончева 09:39 / 09.04.2021Коментари (0)1411
©
Все повече намаляват вариантите, които първоначално очертавахме анализаторите, и все повече клоним към някаква патова ситуация, ако президентът не съумее да реализира на третия етап от връчването на мандат коалиционна формула. Това каза за Plovdiv24.bg политологът Стойчо Стойчев, в отговор на въпрос какво правителство да очакваме след парламентарните избори, които проведохме.

“Като слушам изявленията на Борисов и на Слави Трифонов, по всичко личи, че те няма да реализират мандатите си, дори смятат да ги връщат", каза политологът. Според него, президентът ще прави совалки и консултации, за да може в рамките на третия мандат да се реализира някаква коалиционна формула.

“Това е практика в България, защото през последните 20 години, когато на първия етап не сме успявали да направим кабинет, обикновено това се случва на третия кръг. Вторият, който получи мандата за съставяне на кабинет, не може да го направи и се чака третата врътка", припомни Стойчев. Той смята, че президентът може да връчи мандат на БСП, или на "Демократична България", като с нищо не е задължен процедурно. Затова от него може да се очаква всичко.

Може да се очаква, например, да даде мандата на Мая Манолова, както и на "Демократична България". Да го даде на БСП е проблематично, защото, от една страна, той е големият фактор за ерозиране на електоралната подкрепа за Корнелия Нинова. Тук се преплитат много неща –  личните претенции на Нинова, от друга – на президента. И затова може само да се гадае.

Според Стойчо Стойчев това, което ще наблюдаваме, ще бъде доста парадоксално, защото представители нито на първата политическа сила, нито на втората ще бъдат премиери и министри. В момента трудно може да се говори и за експертно правителство с мандата на ГЕРБ.

С отказа си от депутатско място Борисов ясно показва, че няма да бъде министър-председател. "Това беше ясно още преди изборите. Това не е електорален проблем, а проблем на политическата изолация, в която се намира ГЕРБ", посочи още Стойчев. По думите му всички останали политически сили към момента трудно биха могли да влязат във формални, или неформални отношения с ГЕРБ, за да подкрепят техния мандат. “А в такава конфигурация още преди изборите беше ясно, че Борисов няма да бъде премиер в следващо правителство", добави политологът.

Новото на ситуацията според него е, че най-вероятно следващото правителство няма да бъде с мандата на ГЕРБ, но и няма да бъде с мандата на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ".



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: