Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полк. доц. Иван Попиванов, ВМА: Интересът към курса "боен санитар" е доста голям
Автор: Цвети Тончева 15:54 / 18.11.2022Коментари (0)920
© Youtube
Интересът към курса "боен санитар“ във ВМА е доста голям. Това каза в интервю за Агенция "Фокус“ полк. доц. Иван Попиванов, зам.- началник на ВМА по учебно-научната дейност. "Миналата година в курса са обучени 70 военнослужещи, докато досега – за последните 10 месеца, имаме 130 обучаеми и малко над тях. Най-вероятно до края на годината ще имаме около 150 обучени военни санитари“, каза полк. Попиванов.  

"Ние обучаваме бойни санитари от много години. Но от миналата година - 2021 година променихме програмата за обучение и намалихме продължителността на курса от 4 на 2 седмици и адаптирахме програмата с помощта на лекари от Националната гвардия на щата Тенеси към най-съвременните изисквания за оказване на първа помощ на бойното поле. Това е една американска система за оказване на първа помощ на бойното поле от всички военни медици – не само санитари, но и лекари. С помощта на нашите колеги от щата Тенеси, ние адаптирахме тази програма и благодарение на откриването на Военно-медицинския симулационен тренировъчен център през миналата година, ние успяхме да предоставим и много хубава материална база за провеждането на този курс.

Това е една допълнителна квалификация, която се дава на обикновени военнослужещи, които служат в подразделенията, обясни още полк. Попиванов. Те участват във военните действия, но допълнително минават и курс за оказване на първа помощ на бойното поле. Дава им се и съответната екипировка за оказване на такава помощ. Защото лекарят не може да достигне до бойното поле, за да окаже помощ там, нито пък медицинската сестра. Това трябва да бъде някой специално обучен не медицински персонал, който да оказва първа помощ. 

Това са така наречените "платинени 10 минути“. Установено е, а и практиката го е доказала, че ако успеем да окажем първа помощ в рамките на първите 10 минути от нараняването, шансът за оцеляване се увеличава и смъртността намалява. Точно затова е много важно да се окаже първа помощ в рамките на първите 10 минути.

"Това е основното, на което ние обучаваме тези бойни санитари – да оказват първа помощ в първите 10 минути и в една сложна обстановка. Това са много важни хора, защото те работят в една враждебна обстановка. Там се стреля, гърми се, не е безопасно за техния живот. И те трябва да знаят какво трябва да направят и какво могат, и какво не могат да направят, когато са под обстрел, как да помогнат на ранения в тази обстановка. В цивилния живот е различно. Там лекарите и пара медиците могат да работят спокойно, за да окажат първа помощ. Но на бойното поле не е така. Там ние сме притиснати от противника, който стреля. Бойните действия не прекъсват, за да се окаже първа медицинска помощ. Именно това е спецификата в подготовката на тези бойни санитари", каза още полк. Попиванов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: