Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Половината ферми за миди у нас работели на черно
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 11.07.2014Коментари (0)2002
© Impact Press Group
Действащите фирми за отглеждане на черна морска мида у нас са 37, сочат данните на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, но само 19 са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните и тяхната продукция се контролира, преди да стигне до чиниите. Интересът към производството на деликатеса нарасна главоломно през последните години, а консумацията се е увеличила с 300%, съобщават производителите.

Въпреки че имат разрешение за изграждане на мидени плантации и развъждане на миди, за да бъдат допуснати до пазара, производителите трябва да се регистрират и в хранителната агенция, категоричен е д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас "БГ фиш". По регламент мидите се изследват за шест токсина, проверяват се и за коли бактерии, солмонела и т.н. По принцип нашите миди не са опасни, но имаше наводнения, които доведоха до промяна в качеството на водата. В морето навлезе много сладка вода с различни наноси. Фермите, които са регистрирани, подлежат на контрол, но останалите продават непроверени морски дарове, категоричен е експертът. На практика се оказва, че у нас има черен пазар за черни миди. В страната ни има оборудвани и 6 - 7 експедиционни центъра, които са разположени на кораби в морето. Те имат кранове, почистващи и калибриращи съоръжения и всички необходими техники, за да подготвят мидите за пазара.

През 2012 г. у нас са добити 877 тона миди, през миналата година производството достига 1826,93 тона, а за 2014 г. се очаква да достигне до 2500 тона. И съществува реална опасност мидите да бъдат изхвърлени за храна на рапаните, ако не започне износ, разказа д-р Господинов. Според него обаче много трудно ще бъде на всяка фирма да намери пазар индивидуално, ако не се обединят.

Две мидени ферми функционират край Каварна, предстои да се реализира проект за завод за преработка на миди под нос Чиракман, научи "Монитор". Най-голямата мидена ферма на Балканите е "Блек сий шелс", която годишно произвежда над 2000 тона. Инвеститорите са ирландци, а фермата е изградена посредством участие в различни европейски програми. Фермата работи от 2004 година. От съществено значение за отглеждането на миди е определянето на точния момент за улов. Ако се пропусне, загубите връщат работата от 3 до 5 години назад.

Втората ферма по Северното Черноморие е в местността Дълбока, която се намира между Каварна и село Българево, в залива на нос Калиакра. Тя е специализирана в култивиране и производство на екологично чисти черноморски миди. Годишно в Дълбока се произвеждат около 210 т миди, които захранват предимно вътрешния пазар.

На самия морски бряг над залива и фермата се намира ресторант, който предлага богато меню от пресни миди, добити от фермата, както и разнообразие от ястия от морски дарове.

Мидите се нареждат в топ 5 на ястията, предпочитани от всички туристи по морето. Порция миди натюр е между 5 и 8 лева в зависимост от категорията на ресторанта. Цената на порция миди с ориз е същата. Ако обаче морските дарове са приготвени с допълнителни екстри - чесън, сметана, доматен сос и т.н., плато миди стига и 10 лева, обясняват готвачи по Черноморието. В магазина живите миди вървят по 4 - 5 лева за кило.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: