Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Половината храмове у нас са в руини
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 07.02.2017Коментари (1)824
© Монитор
Семинарията в Черепиш е изоставена
Половината имоти на църквата у нас са руини. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг, съобщиха пред "Монитор" църковни служители.

В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, в това число влизат и по-големи параклиси с ниша за служене на литургии. Останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат, казаха от епархията.

Пълна разруха цари и в бившата семинария при гара Черепиш. Учебната сграда, пансионът и храмът там не се охраняват, откакто учебното заведение беше преместено в София в края на 80-е години. Там пък въобще не е ясно кой е собственикът. Доколкото ми е известно, земята е на Черепишкия манастир, а сградният фонд е на синода, каза изпълняващият временно Врачански епаскоп и дългогодишен бивш викариен епископ там Киприян. Светият синод няма отношение, собственик е Врачанска митрополия, заяви пък завеждащият отдел "Синодални имоти" отец Василий Сарян.

Руши се и синодалната вила в Банкя, която е на метри от минералната баня. Сградата обаче е без удобства, с общи тоалетни и бани е. Затова архиереите ни смятат да я разрушат и вдигнат нова сграда, когато намерят средства.
В Синодалната палата никой не знае колко точно са черквите в България, защото Българската патриаршия не разполага с единен регистър, установи репортерска проверка. Действително няма единен регистър, по места епархиите си водят отчети какъв сграден фонд притежават, каза отец Василий Сарян.

Имотите на Българската православна църква по данъчна оценка са оценени на над 2 млрд. лева. Тя притежава 2 млн. дка ниви, лозя, ливади и градини. Повечето от тях не са потърсени, съобщи експертът богослов по въпросите на БПЦ към КТ "Подкрепа" Христо Латинов.

Заедно с новозакупените терени, сгради и новопостроени здания, включително и бизнесофиси църквата ни се оказва не само най-богатото вероизповедание в страната, но и най-крупният земевладелец. Ако тези цифри се превърнат в разгърнала площ, се оказва, че БПЦ е собственик на 329,5 кв. км, колкото е половината площ на Врачанска област.
Въпреки това църквата пробва да не плаща данъци към общините, като за някои нейни имоти са се натрупали налози за десетки хиляди лева. Духовниците развързват кесията чак когато на вратата им потропа съдия-изпълнител или са застрашени да загубят имота, установи репортерска проверка.

Емблематичен случай за безхаберие, продължаващо вече четвърта година, е почивната станция в Несебър, към днешна дата от нея са останали само стените. Тя е собственост на Светия синод. Миналата есен ДАНС разкри в нея незаконна ракиджийница. По данъчна оценка имотът е оценен на 1 млн. 370 хил. лева. Със свое решение синодалите решават да се отърват от него и да го предоставят за стопанисване на Сливенска митрополия. За да направят прехвърлянето обаче, първо трябва да платят данък сгради и смет, които за последните пет години възлизат на 12 000 бона.

Вече внесохме дължимата сума, каза завеждащият отдел "Синодални имоти" отец Василий Сарян.
Оказва се обаче, че откакто сградата е построена през 1965 г. синодалите не са си направили труда да й извадят нотариален акт. При тази висока данъчна оценка трябва да платим за него около 40 000 лева, отделно адвокатските хонорари и държавните такси. Преди това обаче ще наемем оценители, за да оценят имота, тъй като по морето, за разлика от други места в страната, данъчните оценки са по-високи от пазарните цени, поясни отец Василий Сарян и допълни, че едва след като бъдат извършени всички тези операции, станцията ще бъде предадена на Сливенска епархия с приемно-предавателен протокол и договор.
С 3 638,62 лв. местни данъци и такси виси и Пловдивската митрополия. Длъжникът е посочен на електронната страница на община Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 07.02.2017 г.
+1
 
 
Убеждавам се, че в БПЦ има големи нехранимайковци. Май всички са такива. Имат толкова много имоти, а не ги стопанисват. От тях може да изкарват толкова пари, че да поемат лечението на всички болни български деца. Но те си мислят само за собствените търбуси. Жалко!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: