Полярното сияние над България не е първото. Предното е на 6 април 2000 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:30 / 06.11.2023
738
Полярното сияние, наблюдявано над България на 5 ноември, между 16:45 ч. и 18:45 ч. не е първо, научи Varna24.bg от Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.

От там поясниха, че магнитната буря е причинена от изхвърлена от Слънцето коронарна маса, като изригването е било по посока към Земята.

Kp индексът за е достигнал стойност 8, а това означава много силна магнитна буря. Той може да бъде от 0 до 9 (екстремно силна буря) (https://www.spaceweather.com/). Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле и за силата на магнитната буря (http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php).

Полярно сияние над България е наблюдавано и на 6 април 2000 година. Фотографията е направена от астрофотографа Илиян Даргънов, по време на наблюдателна експедиция в Националната астрономическа обсерватория - Рожен, когато са провеждани наблюдения с 50/70 км Шмит телескоп.

Фотографията е публикувана в Учебник по астрономия с автори проф. Никола Николов, доц. Веселка Радева и Елисавета Илиева на издателство Педагог 6 през 2003 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Добра новина: Две трети от къщата на Талев в Прилеп вече са бълга...
Георги Богданов, НМД: Промяната във всяко едно дете променя Бълга...
Йотова: Изграждането на Националната детска болница закъсня страш...
Фон дер Лайен идва у нас
Пенсионери: Има дни, в които не виждаме никакъв човек
Шефът на Агенцията за ядрено регулиране: Горивото от "Уестингхаус...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).