Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Помните ли баба Янка? Номинираха я в инициативата "Достойните българи" – претърпя огромна загуба, но спаси човешки животи
Автор: Екип Varna24.bg 12:54 / 31.03.2023Коментари (0)756
©
77-годишната Янка Морчева от Леденик е номинирана в инициативата "Достойните българи", съобщава търновският сайт "Борба". През март 2022 г. тя загуби 21-годишния си внук Тодор, който след тежка черепно-мозъчна травма стана донор и с оганите си спаси трима души. Почти по същото време тази година жената се сбогува и със своя син Ивайло, който изпадна в мозъчна смърт след масивен инсулт. Преди да бъде изключен от животоподдържащата апаратура заради необратимото състояние, Янка подписва документи, с които се съгласява медиците да вземат черния му дроб за трансплантация. Така само за година пенсионерката е поставена от съдбата пред едно и също изпитание.

Баба Янка стана известна с участието си в предаването "Стани богат". В предаването тя сподели, че целта й е да спечели пари, с които да плати за надгробен паметник на внука си. Благодарение на знанията си, тя приключи играта с печалба от 3000 лв. и изпълни успешно мисията си и на гроба на Тодор бе поставена паметна плоча със сърце и ангел, пише Dir.bg.

77-годишната жена е голям защитник на каузата донорство. Единственото, за което съжалява, е че само черният дроб на сина й бил годен. Останалите органи били болни, а това е противопоказно за трансплантация.

За експлантацията на 26 март на място в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" дойдоха с военния самолет "C-27J Спартан" медици от Военномедицинска академия. Още същата вечер в столична клиника бе проведена 7-часова операция за имплантиране на органа.

Възрастната жена посреща с огромно облекчение новината, че реципиентът е в стабилно състояние. Щастлива е, че макар синът й вече да не е сред живите, частица от него ще продължи да съществува.

Самата трансплантация е продължила около 7 часа. Била е технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който е бил в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията. От ВМА съобщават, че в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Екипът на д-р Сибила Маринова, ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и ръководството на ВМА изказаха своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: