Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поне 1,2 милиона българи са много бедни
Автор: Екип Varna24.bg 14:08 / 16.11.2011Коментари (10)4078
© Varna24.bg
Правителството определи неотдавна нов праг на бедност в България. Досега за бедни се считаха тези, които имат доходи до 211 лева на месец, а отсега такива ще бъдат онези, които са под 236 лева месечно.

Междувременно бюджетът за следващата година беше внесен в Народното събрание, а правителството, синдикатите и други заинтересовани водят активна дискусия дали догодина (и откога) да бъдат увеличени най-ниските пенсии - тези до 200 лева. Според министъра на труда и социалната политика това засяга 1,2 милиона души от общо 2,2 милиона пенсионери.

Значи повече от 1 милион души в България имат доходи, които са под официалния праг на бедността - те трябва да живеят с под 200 лева на месец. Най-ниската пенсия е 136 лева, тоест има хора, и то не малко, които са със 100 лева под сметнатия от държавата минимум.

"Светът се е фокусирал върху банковите и фискалните пакети, но не бива да забравяме, че бедните хора в развиващите се страни са много по-застрашени в случай на икономически срив", заяви неотдавна президентът на Световната банка Робърт Зелик.

При представянето на бюджета в Народното събрание финансовият министър Симеон Дянков заяви, че финансовата стабилност е "в основата на националната сигурност и все по-важен фактор в Европа". Това е така, обаче, както казва и Робърт Зелик, елемент на финансовата стабилност са не само "банковите и фискалните пакети", а и доходите на обикновените хора.

Не може да бъде постигната истинска финансова (и не само) стабилност, ако множество хора живеят под официалния праг на бедността. Това създава постоянно напрежение, демотивира хората и като цяло е бомба със закъснител за цялото общество.

Повечето държави в Европейския съюз определят праг на бедност и водят политика, която гарантира възнаграждения над този праг - било от работна заплата, било от пенсия.

В Испания например прагът на бедност е 628 евро месечно, минималната заплата е 748 евро (по данни от лятото), горе-долу колкото минималната заплата е и средната пенсия. При цени горе-долу като в България, добре, нека са двойно по-високи.

В Гърция със закон е определена минимална пенсия от 480 евро и ако тя не е постигната с трудов стаж, но има навършена пенсионна възраст, се доплаща във вид на социална компенсация. Даже и някои българи, работили по няколко години в Гърция, се възползваха от тези възможности.

Общият подход се води от разбирането, че на хората трябва да бъдат гарантирани поне минималните средства за съществуване, а ако някой работи и е работил повече, съответно получава и повече.

Затова и повечето, ако не и всичките европейски държави, се определят като социални. Пише го и в българската конституция.

Главното предизвикателство, както сега е модерно да се казва, за България сега е да изпълни тази конституционна норма със съдържание.

В случая даже не става дума само за това, че 236 лева са крайно недостатъчни, за да гарантират обикновено оцеляване. А че тези нива на минимални плащания тотално демотивират хората да се трудят, да внасят осигуровки за пенсии и за здраве, да се стремят към пълноценно участие в живота на страната.

Например сегашният размер на пенсиите е главната причина вноските в Националния осигурителен институт хронично да не стигат, за да се покриват плащанията към пенсионерите. Понеже това, което работещи и работодатели виждат, е, че тези вноски в крайна сметка осигуряват една официално призната от държавата бедност. Поне в половината от случаите. И предпочитат плащанията на ръка, сега и веднага вместо да чакат пенсия.

Ако не се положат усилия този омагьосан кръг да бъде разкъсан, ако поне не признаем, че доходите в България не отговарят на каквито и да е било европейски стандарти, каквито и критерии и "фискални пакети" да покрием, ще е все тая.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Tanya Branko
премахни филтъра

0
 
 
В самата страна населението се очаква да бъде около пет млн. в близкото бъдеще.Нищо чудно!1,2млн са мн.бедни,мерси за новината,все едно незнаем...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: