Поредната драма с клиент на Виваком: Защо е нужно заради тяхна грешка аз да го отнасям?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
12:04 / 03.02.2022
1355
На поредната драма с клиент на Виваком се натъкна Sofia24.bg. Става въпрос за предплатена услуга за интернет, която изведнъж се оказва неплатена. Абонатът е в ужас след хиляди разправии. 

Публикуваме целия текст от Фейсбук с незначителна редакторска намеса:

"Виваком ли бе да го опишеш. От извесно време тази голяма компания изкупува малките интернет доставчици, като например Net1. Голяма загуба за мен. Сега се боря с гиганта, който е неорганизиран и ужасяващ. Имам предплатен интернет към обожепочившия Net1, чиято давност изтича на 12.11.21 г., но за мой ужас през септември ги купуват Виваком. Аз като съвестен платец си предплащам интернета още на 11.10.2021 г. в мол Парадайс, обаче днес Виваком ми пращат известие, че ще ми спрат услугата на 12.02.2022 г. Защо бе добри хора от Виваком? 

Обаждам се естествено на съпорта, изчаквам всички простотии дето ги говорят преди да те свържат, и след консултация ми казват да попълня формата в сайта и да прикача снимка. Да ама не става, формата си цикли от Open към директорията и не иска да прикачи заветния файл с доказателството, че съм си платила интернета. 

Ама те си го имат в системата, защо трябва да им пращам снимка на касовата бележка? Мога и банково извлечение да им пратя, ако формата в сайта им работи, но защо е нужно заради тяхна грешка аз да си го отнасям?

Все пак пратих мейл без прикачен доказателствен материал и ми отговориха в рамките на работния ден и то с уверения, че проблемът ми е решен".

Коментарите:

- "Отиди в офиса им, иначе няма оправия!";

- "Лелее ужас! И аз съм към Нет1";

- "Кошмарни са... Включих се към Нет 1, месец по-късно ги купиха Виваком и от тогава качеството на услугите им е отвратително, а когато изобщо успях да се преборя някой да благоволи да провери какво се случва с интернета ми, оправданието им беше, че проблемът е в рутера ми (купен преди месец и работещ идеално)..."

- "Аз също бях към Нет1. Плащах на Виваком два пъти суми платени..., защото сменят абонатни номера без всички абонати да са коректно информирани за това. Първите ми плащания отидоха в ... небитието...кой ли ги е взел, ако не те? Отидох в офис да поговорим в какви отношения сме? Ами в никакви се оказа. В заварено положение съм /защото съм била в Нет1/...гледам си старите телевизии и нет...,а те просто взимат парите. Нямаме договор....та така".

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Коритарова разпореди анализ на състоянието на пътищата у нас
Съдът насрочи дата за делото за убийството на 14-годишния Филип
Преведоха обещаните допълнителни 40,7 млн. лв. по сметките на дър...
Младеж търси работа по морето: За по-малко от 2000 не почвам!
Какво искат европейците според проучване на Евробарометър
НАП събра сериозна сума просрочени задължения


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).