Последно сбогом с Ваня Костова

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:38 / 11.05.2021
1230
Близки, приятели и почитатели се простиха за последно с певицата Ваня Костова, която почина на 6 май на 64-годишна възраст. Поклонението беше в храма "Свети Седмочисленици“ в столицата. 

Обичаната от няколко поколения българи изпълнителка е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още тогава се увлича по пеенето и пее по бригади и заведения. 

Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от "Тоника СВ", Веселин Маринов, Богдан Томов и др. 

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група "Тоника СВ". Журито избира нея, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. 

Продуцентът и основателят на групата, композиторът Стефан Диомов, започва да пише свои и да предлага песни и от други автори. През 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с "Тоника СВ" - "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса "Мелодия на годината".

През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен "Приятели". 

Ваня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като "Черен кон, не умирай върху белия сняг", "Лятото" - дует с композитора Стефан Димитров, "Искам да ти кажа", "Звезда". През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум, запис от неин концерт в НДК.

В края на 1991 г. издава втория си албум "Рождество" с хитове "Рождество", "Нека бъда твоята есен" и "Закъснялата любов", "Вишна", "Дом от мечти" и "Любовта, която ни спаси".

От 2004 г., освен самостоятелно, се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
17.05.2021 Синът на Ваня Костова разкри какви са били последните й желания
08.05.2021 Предателства и болести прекършили Ваня Костова
07.05.2021 Ето как съграждани се прощават с непрежалимата Ваня Костова
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).