Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потресаващи подробности за трагедията във Велинград, станаха ясни първите думи на убиеца минути след престъплението!
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 08.03.2019Коментари (0)2413
©
Май направих голяма беля", промърморил 29-годишният Христо Спасов от Велинград, докато полицаите го извеждали от къщата, в която той убил баба си.

Кървавата драма се разигра на 24 февруари в семейното жилище в кв. “Каменица" на курортния град. Дотогава в квартала смятали Христо за скромно и добро момче, което никога не е създавало проблеми.

Родителите му Мария и Любен Спасови, на които младият мъж е единствен син, са уважавано семейство сред местните. Бащата е международен шофьор, който по време на трагедията е бил на път, а майката е държавен служител. Затова съседите били шокирани в неделната сутрин, когато от жилището на Спасови се чули необичайна тупурдия, викове и писъци. Това ги накарало да се обадят в полицията.

Минути преди това Христо нападнал първо майка си. Все още не е ясно дали младият мъж предварително е планирал нападението, или всичко е станало спонтанно и провокирано от невинна дума или реплика. С дървен кол озверелият син първо пребил жената, която го е родила, като преди това взел мобилния ѝ телефон и го изхвърлил на улицата. Съседи твърдят, че 48-годишната жена се спасила от ударите на сина си, като успяла да избяга на горния етаж на къщата.

След като изпуснал майка си, Христо влязъл в стаята, където на легло била баба му. 71-годишната жена била временно в дома на дъщеря си, тъй като наскоро претърпяла операция за смяна на тазобедрена става. Дали младият мъж е разменил някакви реплики с баба си, не е ясно. Той започнал да я удря с дървения кол в главата, докато я размазал. Очевидци твърдят, че гледката била потресаваща.

При пристигане на полицейските екипи на мястото жената била мъртва. Разследващите са шокирани от необичайната и жестока агресия, но въпреки това смятат, че първоначално Христо не е имал намерение да убива, а по-скоро да накаже и нарани възрастната жена.

Към момента на убийството задържаният не е употребявал алкохол или наркотици. Няма данни да го е правил и преди това във времето. Досието му е чисто и никога не е попадал в полезрението на правоохранителните органи за каквото и да било. Спасов е с две висши образования - по информатика и компютърни науки, доскоро с това си е вадил хляба. Семейството е финансово обезпечено и това е изключено като причина за бруталното престъпление. 

При първоначалните разпити след задържането му Христо не е дал никакви обяснения за побоя на майка си и убийството на бабата. По-скоро мълчал, отколкото да отговаря на зададените му въпроси. За краткото време от убийството насам се работи по две основни версии за тежката семейна драма. Според източници на “24 часа" младият мъж нападнал двете си близки жени, защото ги обвинявал за раздялата с приятелката си, на която изключително много държал.

Подобно мнение споделят и жители на квартала, които твърдят, че след раздялата Христо се сринал психически. Съседи дори разказват, че преди да се разиграе семейната драма, Христо нацепил с брадва на двора буквално на трески скъп дървен скрин, което ги изненадало и шокирало. Не са и допускали обаче какво ще последва.

Втората версия е, че задържаният е получил психическо разстройство доста преди фаталния 24 февруари, което довело и до кървавата разправа. В сряда - 27 февруари, пред съда в Пазарджик, където бе гледана поисканата от прокуратурата мярка за задържане под стража, неговият адвокат Петър Хрисчев застъпи именно тази версия за действията на клиента си. Според защитника Христо е изпаднал в разстройство на съзнанието много преди убийството на баба си.

Спрял да работи и спортува, а се занимавал активно с плуване още от дете. Разделил се с приятелката си, не общувал с никого и се затворил в себе си. Дразнел се и избухвал по най-дребни поводи. “Никой от близките му обаче не потърсил лекарска помощ", твърди адвокат Хрисчев.

Първоначално пред съда в Пазарджик Христо Спасов изглеждаше съвсем адекватен. При въвеждането му в съдебната зала той дори направи несполучлив опит да скрие лицето си от камерите и фотоапаратите на журналисти, като извъртя главата си на една страна.

Пред съдия Ирина Джунева отговаряше ясно и точно, че е с висше техническо образование и в момента е безработен, както и за мястото и датата си на раждане. Докато в един момент даде видими признаци, че се задушава. Помоли да отворят прозорците на съдебната зала и съобщи на съдията, че има алергия на белите дробове.

В следващия миг започна да кашля неудържимо, преви се и повърна в краката си. Това наложи да бъде изведен от залата и да се извика Бърза помощ по разпореждане на съдия Джунева. Медицинският екип закара под охрана арестанта в болницата, където са му били направен и обстоен преглед и изледвания.

Според лекари Спасов е получил нервен срив, но не са открити проблеми, които да застрашават живота и здравето му. След връщането му в съдебната зала и подновяване на делото съдия Джунева определи постоянен арест за младия мъж.

Още повече че за това пледира и неговият адвокат Петър Хрисчев, който подчерта, че това е за доброто на клиента му и за да се избегне нова житейска трагедия.

Защитникът поиска на Христо Спасов да бъдат направени психиатрична и психологична експертизи. Подобно мнение застъпи и наблюдаващият прокурор по случая Паун Савов. Магистратът подчерта, че деянието на задържания е с висока обществена опасност и срещу него е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за умишлено убийство. Престъплението се наказва със затвор от 10 до 15 г.

По време на делото направи впечатление, че в съда не се появи близък, роднина или приятел на обвиняемия.




Още по темата: общо новини по темата: 2
28.02.2019 »
27.02.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: