Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потвърдиха доживотната присъда на убиеца на Радостина
Автор: Екип Varna24.bg 15:06 / 19.01.2011Коментари (21)11039
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди днес решението на Апелативен съд Варна, с което е потвърдена присъдата над Георги Цанков Цветанов - доживотен затвор, за убийството на Радостина Евтимова.

Студентката беше зверски убита в началото на март месец, 2009 година. Всички факти можете да прочетете тук

Върховният касационен съд остави в сила Решение на Апелативния съд във Варна от юли миналата година, с което доживотната присъда на Георги Цветанов признат от всички съдебни инстанция за виновен в убийството на състудентката си Радостина Евтимова.влиза в сила.
Пресслужбата на съда припомня, че на 26 февруари миналата година Варненският окръжен съд призна вината на Георги за убийството на студентката от ИУ във Варна Радостина Евтимова, извършено на 5-ти срещу 6-ти март 2009 година по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за да прикрие друго престъпление. Тогава ВОС оправда 21 годишния подсъдим по обвинението да е изнасилил момичето. Освен за убийството, първоинстанционният съд осъди Георги и за блудство. На всеки един от родителите на убитото момиче Георги ще заплати по 100 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди. 

Огромен обществен интерес съпътстваше всеки един от дните, в които пред разширен съдебен състав на първоинстанционния съд с председател съдия Даниела Костова, бяха разпитвани свидетелите и експертите, изготвили съдебно-медицински, психиатрична, биологична, дактилоскопна, трасологична, технически и ДНК експертизи, в това число и допълнително поискани от защитата. Мотивите за присъдата на първата съдебна инстанция бяха публикувани на Интернет страницата на ВОС. Самото дело беше предшествано от многохилядни митинги - шествия на близки, състуденти на Радостина и млади хора от Варна, които настояваха за най-тежкото наказание, инициираха срещи с тогавашния министър на правосъдието Миглена Тачева и предизвикаха небивал за времето си обществен дебат за промените в НК, свързани с извършването на тежки престъпления. 

Месеци по-късно, през юни миналата година Варненският апелативен съд, преценявайки всички доказателства стигна до заключението, че ВОС е мотивирал единствения обоснован, правилен и несъмнен извод за виновното поведение на подсъдимия. Деянията са били извършени при пряк умисъл. И според втората съдебна инстанция Георги е съзнавал естеството на извършеното посегателство и е предвиждал неизбежния резултат за деянието. Въззивната апелативна инстанция потвърди изцяло и размера на присъдените гражданските искове като основателни и определени по справедливост.

В своето решение Върховният касационен е записал, че счита за неоснователни възраженията, че фактическите изводи на въззивната инстанция почиват на невярна, необективна и превратна оценка на събраните доказателства, част от които са манипулирани от органа по разследването. Според ВКС Варненският апелативен съд е направил пълен и обективен анализ на гласните и веществени доказателства, интерпретирал е добросъвестно заключенията на изслушаните от първата инстанция множество експертизи и е изложил подробни съображения защо приема, че фактическата обстановка е правилно установена. С решаваща тежест за изводите относно авторството на убийството съдът е ценил заключението на ДНК експертизата за намерен биологичен материал от подсъдимия по ноктите от двете ръце на пострадалата, на нейна кръв по вътрешния метален жлеб на часовника му, както и на неин биологичен материал по отвертката, с която е прониквано в тялото й. Последният факт е особено показателен, защото ако за всеки друг / в това число и за Цветанов, който твърди, че се свестил след като Радостина вече е мъртва/ би било очевидно, че смъртта е причинена от множеството наранявания с ножа и би обяснило отстраняването му от местопрестъплението, то само за извършителя е ясно, че отвертката има някакво отношение към събитията, разиграли се в жилището. А тя също е открита в дома на подсъдимия. Като съществено по тежест доказателство, инкриминиращо подсъдимия, съдът е ценил и снимката на жертвата, открита в телефонния му апарат, за която по експертен път е установено, че е автентична. Намерените в апартамента пръстови отпечатъци, идентифицирани като произхождащи от пострадалата и от Георги, следите само от неговата и на жертвата кръв, следата от маратонка "Пума", възможно оставена от неговите обувки и от друга страна, отсъствието на следи от трето, неустановено лице и от разбиване на някоя външна врата или прозорец са довели Варненския апелативен съд до обоснования и логически издържан извод, че автор на убийството е подсъдимият .
Атакуваното съдебно решение съдържа мотивирани и убедителни отговори на всички направени от защитата възражения. Върховният касационен съд се съгласява напълно с изводите, че оплакванията за манипулиране на част от веществените доказателства са неоснователни.
Искането за намаляване на наказанието, направено от адвокатите на Цветанов е мотивирано с довода, че то е явно несправедливо като вид и не е съобразено с младата му възраст и чистото съдебно минало. От съдържанието на решението е видно, че съдът е отчел в полза на Георги Цветанов посочените обстоятелства и затова не е наложил най-тежкото наказание, предвидено в НК доживотен затвор без право на замяна. В същото време мотивът на дееца, начинът и средствата, използвани за умъртвяването на жертвата, последващото поругаване на трупа, аранжирането и заснемането му са преценени като обстоятелства, очертаващи не само изключително висока степен на обществена опасност на деянието, но и завишената степен на обществена опасност на личността на подсъдимия. Върховният касационен съд е съгласен с решението, че подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължително време и справедливото наказание за извършеното от него е именно доживотния затвор. Според третата, последна съдебна инстанция наложената наказателната санкция съответства на тежестта на престъплението, на данните за личността на подсъдимия Георги Цветанов, както и на целите на специалната и генерална превенция.




Още по темата: общо новини по темата: 148
06.03.2013 »
06.03.2012 »
06.03.2011 »
21.01.2011 »
19.01.2011 »
19.01.2011 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Mario Yanchev
премахни филтъра

0
 
 
Мисля .че трябваше да бъде без право на замяна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: