Повече пари за бъдещи учители

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
10:17 / 30.09.2011
1246
Университетите ще получават по-големи субсидии за подготовка на специалисти в педагогическите дисциплини. Това заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов при откриването на академичната година в Софийския университет.

Просветният министър обясни, че това се налага, за да привлекат повече студенти в учителската професия. Ще се вдигнат и средствата за професионалните направления, които имат най-висок рейтинг. Игнатов коментира, че занапред идеята на министерството е да има по-голяма ножица между добрите и изоставащите професионални направления в университетите.

"Правителството има намерения да отдели повече пари за висшето образование, но това ще зависи пряко от бюджета на страната", уточни Игнатов. Има категорично решение на политическо ниво образованието постепенно да се превърне в първостепенна важност, сега то е трето по бюджет, коментира още министърът.

През юни за първи път правителството отпусна 10 млн. лева за финансови бонуси за университетите с рейтингови специалности, като тези класирани на първо или второ място по дадено професионално направление получиха между 5 и 10 процента над бюджетната си субсидия. Бонуси получиха природоматематическите направления, инженерните професии, ветеринарната медицина и изкуствата. Към тези професионални направления през следващата година ще бъдат добавени и педагогическите специалности. Целта е да се стимулират студентите да се записват в конкретни специалности, които да подобрят родната икономика и производство.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Ето по кое произведение пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ
Решено: Депутатите се събират извънредно във вторник заради пенси...
Важно съобщение за пенсиите от НОИ
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече им...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).