Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Повишават най-ниските заплати на чиновниците
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 02.02.2021Коментари (0)1358
©
Повишаване на заплатите на чиновниците от държавната администрация. Това предвиждат промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които са пуснати за обществено обсъждане. 

Повишението ще бъде за най-ниските заплати на чиновниците. Промяната се прави тъй като във ведомствата има много хора, които работят на една и съща позиция и се справят еднакво със задачите си, но получават различни заплати, става ясно от мотивите. Една от причините за това е по-бавното вдигане на заплатите на дългогодишни служители и желанието да бъдат привлечени качествени кадри с даване на високи заплати на постъпващите на работа в администрацията.

Според анализ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото  имущество (КПКОНПИ) показал, че например, служители на длъжност "главен експерт“ в едно и също административно звено и в една и съща степен получават индивидуални месечни заплати с близо 1200 лв. разлика. Подобни случаи се наблюдават и при служители, назначени на длъжност "главен юрисконсулт“, като разликите са над 900 лв.

За длъжността "старши юрисконсулт“ разликата между най-ниското и най-високото заплащане е близо два пъти. В териториалните дирекции на КПКОНПИ ясно се откроява фактът, че инспектори от едно и също звено в една и съща степен получават възнаграждение с от 400 до 1300 лева разлика.

Директори на  териториална  дирекция  получава  възнаграждение,  което  е почти  еднакво  със заплатите на инспекторите в дирекцията, на които са ръководители и за чиято дейност носят отговорност. Законът за държавния служител, респ. Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, не предвиждат основание за увеличаване на индивидуалните месечни заплати  на  служителите  в  посочените  по-горе  хипотези.  

В  резултат  на  тези  дисбаланси, квалифицирани служители с устойчиво високи оценки на изпълнението се оказват с "изоставащи“ заплати спрямо други служители, включително новоназначени.

Промяната в заплатите ще бъде направена по две направления. От една страна в десет комисии и агенции ще бъде дадена възможност за еднократно повишение на ниските заплати.

Това са Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, Комисията за регулиране на съобщенията, Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт и Съвета за електронни медии. 

Промяната касае 7 121, но се отнася само за тези от тях, при които се наблюдава драстична разлика във възнагражденията при изпълняването на еднакви или равностойни функции.

С друга промяна ще бъде повишено минималното ниво на заплатите за редица длъжности в администрацията. Например за някои длъжности минималната заплата ще нарасне от 680 лв. на 780 лв., за други от 700 лв. на 790 лв. и т.н. Така новите служители в администрацията могат да разчитат на по-високи възнаграждения при постъпване на работа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: