Повишават защитата на водната среда срещу химическо замърсяване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:09 / 02.12.2015
594
Правителството одобри промени в Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители. С тях се осигурява по-високо ниво на защита на водната среда срещу химическо замърсяване.

Списъкът в действащата Наредба е допълнен с 12 нови приоритетни вещества. Стандартите за качество на околната среда (СКОС) са преразгледани за седем от съществуващите приоритетни вещества. Две от тях са определени като приоритетно опасни. Определени са и сроковете, в които следва да се вземат под внимание веществата и техните СКОС.

В Наредбата са дефинирани изисквания към програмите за мониторинг и изпълнение на мониторинга на веществата във вода, седимент или биота. Посочени са нормите за изготвяне и прилагане на програми от мерки за тези вещества. Въведено е изискването за извършване на мониторинг на вещества от списък за наблюдение на нови вещества и замърсители по смисъла на Директива 2013/39/ЕС, за които наличните данни от мониторинг не са достатъчни.

Промените в Наредбата произтичат от задължението на България да транспонира в българската нормативна уредба за водите изискванията на европейското законодателство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тежък инцидент с дете в Плевенския театър
Калин Стоянов: До момента в структурите на МВР са получени 388 си...
Сигнал за взривно устройство на Летище София
52-годишен мъж е задържан за убийство във вилната зона на Стара З...
17-годишните с книжка у нас, но и с редица рестрикции
Земетресение е регистрирано на 50 км от Петрич


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).