Праматарски: Корените на злото са още преди 33 години, те бавеха и не искаха да има реформи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:39 / 18.06.2023
1347
Кукловодите на прехода са 3 лица - Александър Лилов, Андрей Луканов и Петър Младенов. Те измислиха стратегия, която казва, че се имитира преход, но в лявото политическо пространство да остане само БСП, а в дясното пуснаха няколко партии, а след това започнаха да се създават и нови, които нямат нищо общо с традициите. Това каза в ефира на NOVA бившият министър на търговията и председател на Демократическата партия Александър Праматарски.

"Умишлени проблеми бяха вкарани в Конституцията и стоят до ден-днешен. Това са бомби, които цъкаха през цялото време на т.нар. Преход, който беше управляем отвън и манипулиран. Начинът на избиране на президент не бива да е пряко, а парламентът да го избира. Нито един президент не се е въздържал да опитва да разширява правомощията си", посочи той. И допълни, че правителството е изключително гнил компромис. 

"Привържениците на ПП-ДБ се чувстват предадени. Смятат, че коалицията е неясна. Прокуратурата винаги е била зависима от политическата власт, но ѝ е влияела, особено върху изпълнителната власт. Длъжността главен прокурор не може да бъде закрита, защото за това е нужно ВНС", отбеляза Праматарски.

По думите му е голям проблем едноличната власт на главния прокурор, описана в Конституцията. "Има избори за парламент и президент, но съдебната система е напълно капсулирана и се възпроизвежда помежду си. Над тях е единствено и само Господ. Служебните правителства и зам.-министрите също са сериозни проблеми. Аз съм привърженик на мажоритарния избор", коментира Праматарски.

"Първият протест не беше срещу самата Конституция, а затова, че не се правеше тя. Тогава БСП с много манипулации успя да спечели изборите за ВНС. Така беше попарена цялата демократична общност. Корените на злото са още преди 33 години, те бавеха и не искаха да има реформи - стратегията беше да се приемат много икономически закони. Политическата власт на БСП искаха да бъде трансформирана в икономическа. Накрая направиха Конституция, която ги устройва", спомня си той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (1133):
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите
Още новини от Национални новини:
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).