Пращат 260 000 деца на гурбетчии на кръжоци и спорт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:20 / 09.01.2017
1082
Курсове по рисуване, музика и спортни тренировки предвижда Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за хлапетата, чийто родители работят в чужбина. 

По последни данни на фондация "Партньори - България" 267 753 българчета се отглеждат от баби и роднини, защото семейството им се труди зад граница. "Ще търсим начин да ангажираме времето на тези деца", обясни председателят на агенцията Офелия Кънева. За финансирането на допълнителните занимания социалните ще разчитат на местните читалища и сдружения. От ДАЗД обмислят специални мерки за децата на гурбетчиите, защото данните им показват, че те влизат в графата "деца в риск". Оказва се, че хлапетата, чиито родители работят зад граница, бързо понижават успеха си в училище.

В резултат на това част от децата напускат преждевременно образователната система. "Затова ще изготвим методически указания на какъв период от време директорите на училища да информират социалните служители за успеха на тези деца", заяви Кънева. В края на миналата година агенцията приключи с преброяването на децата на гурбетчиите. В следващите месеци ще бъдат изготвени методи за работа с хлапетата и семействата им, които ще се разпространят на всички социални служители. 

Какви мерки ще предприемат социалните ще зависи от това в коя група влизат децата. "Тези деца трябва да бъдат разделени на три групи. В първата ще влизат тези, на които родителите сега заминават за чужбина. Във втората тези, чийто родители са заминали преди време и третата е на които семействата са се върнали", уточни председателят на ДАЗД. За третата група от агенцията предвиждат специални срещи с психолог, който да сближи родителите и децата. Тази мярка се прилага и сега в консултантските центрове в страната, но само в определени случаи. Благодарение на 5-месечните консултации с експерти майка и дъщеря си проговарят след връщането на жената в България.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).