Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прави ли се търговия с приемната грижа у нас?
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 10.11.2016Коментари (0)859
©
Колко се плаща, за да станеш приемен родител? И как приемната грижа за деца от домове става бизнес? Разкритията са от най-бедния район у нас - Северозападния.

В Северозападна България е тихо. Хората са дефицит, работа няма, от надеждата също не е останало много. В село Крива бара, Монтанско обаче, намерили изход от кризата: приемната грижа.

Принципът е прост. Караш курс за приемен родител и ако имаш късмет, държавата настанява в дома ти дете в риск. Грижиш се за него и получаваш заплата. Поне 600 лева - цяло състояние в най-бедния край на България. Шансът за дете и постоянен доход зависи от Иванка Каменова - доскоро шеф на отдел за закрила на детето, сега - социален работник.

Висшият интерес на децата обаче си има цена. Будинка я плаща преди три години. Приемен родител е и чака за дете. Тогава се среща с Иванка Каменова.

"Тя казва, че домовете не си дават децата, защото като ги закриват, все едно няма откъде да се препитават институциите. Тя все едно си ти казва - тя ще ми прави услуга, но и аз трябва да ѝ направя услуга. Услуга за услуга. Трябва да ѝ дадем каквото ѝ е необходимо, за да ми помогне. 300 лева ми е поискала. Дадох ѝ ги, нямах друг шанс, нямах друг избор", разказва приемният родител Будинка Ангелова.

И така първото момиче попада в дома ѝ. Билогичната майка на детето обаче решава да си го върне. И Будинка остава сама. Скоро социалната служителка ѝ предлага друго момиче. Дни по-късно по същия начин получава шанс и за трето.

Иванка Каменова живее в Крива бара. Там настанява 14 деца и превръща малкото населено място в своеобразен рекордьор. В нито едно друго село от областта няма толкова настанени деца. Няма толкова деца и в целите общини Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Медковец, Чипровци и Якимово. Повече са децата единствено в градовете Лом и Монтана. Населението там обаче е с няколко десетки хиляди отгоре. Приемните родители в Крива бара също са в пъти повече от средното за областта. Не смеят да говорят.

За детския труд и за приемната грижа като бизнес свидетелства и Александра. Сега е на 20. На 16 напуска собствените си родителите заради побой. Две години и половина прекарва в приемно семейство.

Връщаме се в къщата на Будинка. Днес тя е празна. А от децата са останали само спомени. Причината - отново пари, поискани отново от Иванка Каменова. Скоро след отказа първото дете е изведено от дома ѝ. Три месеца по-късно и второто. Междувременно Будинка вече е завела дело, за да си върне правата на приемен родител. Иска си децата и хляба.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: