Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството падна: Какво следва по Конституция?
Автор: Екип Varna24.bg 21:25 / 23.06.2022Коментари (1)985
©
Кирил Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник заради гласувания снощи "вот на недоверие". Това съобщи премиерът пред журналисти в Брюксел.

Това е 99-тото правителство на България и първото в новата ни история, което губи вот на недоверие. Сега започва рулетката с мандати за съставяне на кабинет, пише БНТ.

Днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че се чака премиера да подаде оставка, за да започнат консултациите. За разлика от добре познатите ни до момента случаи, в които правителството или премиерът подават оставка по своя инициатива, при загубен "вот на доверие" подаването на оставка е конституционно задължение и това поражда тълкувания дали изпълнението на формалния акт е пречка за процедурата за формиране ново правителство.

Процедурата е посочена в чл. 99 от Конституцията.

Президентът трябва да проведе консултации и да връчи първи мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на най-голямата парламентарна група "Продължаваме промяната". Те имат 7 дневен срок, в който да предложат проект за структура и състав на министерския съвет. Ако не успеят да намерят подкрепа на достатъчно депутати и не съставят кабинет, следва връчване на втори мандат.

Той трябва да се връчи на кандидат-премиер от ГЕРБ - СДС. Те вече заявиха, че ще върнат мандата без да предлагат правителство. Тогава в 7-дневен срок президентът трябва да връчи мандат, но вече не на кандидат-премиер, а на парламентарна група по негов избор, но различна от първите две. Тази група също има срок от 7 дни, в който трябва да представи предложение за министър-председател и състав на министерския съвет. Ако третият опит също е неуспешен, тогава президентът разпуска Народното събрание, в двумесечен срок насрочва избори и назначава служебен кабинет.

Ако рулетката с мандатите не доведе до избор на следващо правителство, като реалистичен срок за насрочване на парламентарен вот можем да смятаме дати като 25 септември или 2 октомври.

Когато Народното събрание е гласувало недоверие на министър-председателя или на цялото правителство, премиерът е длъжен да подаде оставката на кабинета, казва конституцията

"По силата на чл. 111 от Конституцията в момента, в който парламента вземе решение, т.е. гласува недоверие на правителството, правомощията на правителството се прекратяват. Но текста на чл. 89 изисква министър-председателят формално да подаде оставка пред Народното събрание. Такива са каноните на парламентаризма", обясни Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Пламен Киров допълва, че в тълкувателно решение на Конституционния съд от 1994-та година е записано, че основание за прекратяване на пълномощията на министерския съвет е гласуването на недоверие от парламента.

"Което казва, че дори да не е подадена формално оставка, президентът може да започне консултации за формиране на правителство по силата на чл. 99 от Конституцията", уточни проф. Киров.

Според доц. Наталия Киселова пречка за начало на консултации също няма, но липсата на формална оставка е пречка за приключване на процедурата.

"За да бъде приключена окончателно процедурата, е задължително министър-председателят да подаде оставка. В този смисъл държавният глава може да започне консултации, но според мен няма да може да връчи проучвателен мандат", коментира тя.

Пред журналисти в Брюксел премиерът уточни кога ще подаде оставка.

"В понеделник, понеделник сутринта. Няма никакъв проблем, веднага ще попълним документите и ще ги подадем", заяви Кирил Петков.

Когато основанието за подаване на оставка е "вот на недоверие" тя не се гласува от парламента. И така още следващата седмица може да започне процедурата за ново правителство.



Още по темата: общо новини по темата: 741
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: