Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството получи подкрепа от бизнеса за присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 09.04.2019Коментари (1)1571
©
Правителството получи подкрепа от бизнеса за присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II. Това стана ясно на Четвъртата годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите и посланиците. В дискусията участваха вицепремиерът Екатерина Захариева, посланикът на Италия н.пр. Стефано Балди, ръководителят на ЕК в България Огнян Златев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и почетният консул на Молдова инж. д-р Веселин Чипев. 

Брюксел подкрепя опита на българското правителство за скорошно присъединяване на страната ни към еврозоната, което според експертите ще подобри условията за бизнеса и инвестиции. Огнян Златев отчете, че еврото е втората по важност световна валута и втората най-разпространена - с почти еднакъв дял при международните плащания. На второ място е по количества отпускани заеми и резерви в централните банки. По думите му това е ясна демонстрация за силата и влиянието на еврото. 

"Стабилността на европейската валута дава сигурност на предприятията, които търгуват с Европа", посочи той. Като предимство Златев изтъкна междуфирмената търговия без изчисляване на курсове, допълнителни банкови такси и счетоводни разходи. Както и при пазаруването онлайн, пътуване в други държави без посещения в обменни бюра. 

"Политиката на ЕЦБ осигурява ценова стабилност на общата валута. Контролирането на инфлацията носи много предимства за икономиката. Ниски лихви по заемите и стабилност при изграждането на бизнес отношенията", изтъкна Златев. 

Посланикът на Италия н.пр. Стефано Балди изтъкна, че членството в еврозоната е престиж, но по-важното е, че води до стабилност. "Въпросът е дали искаш стабилност, или искаш да работиш в изолация. Въпросът е дали ще търсиш стабилност сам, или ще членуваш в група, в клуб. Бих казал, че еврозоната е правилната група", обясни Стефано Балди. 

Почетният консул на Молдова инж. д-р Веселин Чипев на свой ред заяви, че очаква подобряване на условията за правене на бизнес след приемането на еврото. 

"Правителството се надява да получи позитивеноценка за присъединяването на страната ни към валутния механизъм ERM II ("чакалнята на еврозоната") през месец юли и смята, че еврозоната е едно добро място за България", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По думите ѝ затова  членството е основен приоритет, по който се работи години наред. 

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев прогнозира скок на чуждите инвестиции страната ни след влизането в ERM ІІ. 

"Винаги когато се е появявал някакъв печат, сертификат, от страна на ЕС, е имало силно нарастване на кривата на инвестициите. Такъв беше случаят, когато подписахме договора за присъединяване към ЕС, а впоследствие реализирахме самото присъединяване", уточни той.

Според него обаче  страната ни продължава да спазва едни много строги и рестриктивни, правила. "Много често се конкурираме със съдени, които не са членове на ЕС и които не са обект на такива регулации", коментират директорът на БАИ. На събитието присъстваха почти всички представители на дипломатически мисии у нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.04.2019 г.
0
 
 
ей сега ще видите какво става...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: