Правителството създава Национален съвет по антикорупционни политики

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:18 / 11.05.2015
555
Правителството създава Национален съвет по антикорупционни политики, който ще е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции. Постановлението на правителството е от 8 май и е част от изпълнението на приетата през април нова антикорупционна стратегия.

Според новата стратегия трябва да бъде създаден и единен антикорупционен орган, който да обединява БОРКОР, звена от Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси. Националният съвет ще се ръководи от вицепремиер, определен с решение на Министерския съвет. Най-вероятно това ще е Меглена Кунева, за която в постановлението пише, че ще отговаря за изпълнението на постановлението.

Съветът ще има и заместник-председател, който ще е министърът на правосъдието Христо Иванов. Освен това в координационния орган ще участват още представител на политическия кабинет на вътрешния министър Румяна Бъчварова, някои от нейните заместници, както и заместник на Иванов. В състава ще се включат още заместник-министри на икономиката и финансите, представител на Висшия съдебен съвет и на инспектората към Министерския съвет. Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете". Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се вземат с явно гласуване и с обикновено мнозинство. Заседанията на Съвета ще са закрити, но постановлението предвижда обществото да бъде информирано за работата му чрез брифинги и съобщения. Към Националния съвет ще бъде създаден и Граждански съвет, в който ще влизат представители на неправителствени организации и бизнеса, чиято цел ще е да осъществяват граждански контрол върху изпълнението на антикорупционните политики.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).