Правосъдният министър очаква правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (1)
09:46 / 24.03.2022
1138
Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес. Това каза пред журналисти правосъдният министър Надежда Йорданова, предаде репортер на Sofia24.bg.

"Фактът, че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор, на основания, които подробно са изложени и съставляват тежки системни нарушения от негова страна, уронване на престижа на съдебната власт. Не е война, не е нападение, това е правова държава и съответно поставяне на въпроси, за да се обсъдят и да се понесе отговорност", допълни Йорданова.

"Аз слушах изказването на главния прокурор. Неговото становище беше, че единствената институция, която брани човешките права е Прокуратурата. Нека да припомня, че всъщност едно от лицата, за които България е осъдена от Европейския съд за правата на човека именно заради нарушаване на човешки права и свободи, това е г-н Иван Гешев", уточни правосъдният министър.

"Вчера беше оповестена информация за това, че Министерството на правосъдието е пратило преписка към ВКП не в тридневен срок, а с два дена закъснение. По същия този протест Административният съд се е произнесъл, че главният прокурор няма интерес. Това закъснение от 5 календарни дни не застрашава по никакъв начин гражданите", каза още Йорданова. 

Тя уточни, че очаква правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес. Отказа да коментира Бойко Рашков, заяви, че той трябва да бъде оценяван от премиера.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).