Правосъдният министър с нова жалба до ВАС срещу избора на Сарафов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:33 / 09.08.2023
922
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, съобщават от правосъдното министерство.

Доц. Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Алтернативно министърът иска петчленният състав на съда сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор и да върне преписката за произнасяне, вече от пленума на ВСС. Или, ако втората инстанция приеме, че прокурорската колегия на ВСС е компетентна да избира временен главен прокурор, да отмени решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и произнасяне от колегията.

Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на извънредно заседание на 16 юни т. г., часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.

Министърът на правосъдието оспори това решение пред ВАС и изтъкна, че то е извън компетентността на прокурорската колегия и следва да се направи от пленума на ВСС, който избира главния прокурор. Пред първата инстанция на съда доц. Славов посочи и че не са спазени правилата за свикване на заседание на прокурорската колегия, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Тричленният състав на ВАС остави жалбата без разглеждане с мотива, че министърът няма правен интерес да оспорва този избор.

В новата си жалба Славов е категоричен: интересът му е налице. Сред изтъкнатите аргументи за това е особената конституционна роля на министъра на висш държавен орган, овластен да осъществява взаимодействието на изпълнителната със съдебната власт, който участва в кадровата политика за магистратите в държавен интерес. Именно заради това си качество министърът може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване на съдии, прокурори и следователи, включително за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, се напомня в жалбата. При избора на Борислав Сарафов той е бил лишен от възможността да упражни правомощията си и има правен интерес да се обърне към съда, заявява министърът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
21.10.2023 Говори магистратът, който получава сигналите и решава дали да започне разследване срещу главния прокурор
18.10.2023 Изнесоха списък на подадените сигнали за разследване на престъпления, извършени от бившия главен прокурор, или заместниците му
17.10.2023 Министърът на правосъдието: Най-рано на пролет ще бъде избран нов главен прокурор
13.09.2023 Адвокат иска тълкование от ВСС за назначението на Сарафов, отказаха му
01.09.2023 Сарафов представи новия зам.-главен прокурор Елена Каракашева
30.08.2023 Сарафов предлага бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).