Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правосъдният министър за главния прокурор, шпионските скандали и ефективното правосъдие
Автор: Екип Varna24.bg 23:21 / 02.03.2022Коментари (0)1258
© БНТ
"Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за пореден път се търси поредното оправдание за това ние да не решим действителния проблем, който имаме с неефективното специализирано правосъдие и недобре работещите специализиран съд и прокуратура. Всеки аргумент против това действие е съвсем очакван“. Това коментира в "Още от деня" правосъдният министър Надежда Йорданова.

По повод информацията, че български генерал е уличен в шпионаж в полза на Русия, министър Йорданова заяви, че подкрепя всички действия на прокуратурата, които са в интерес на националната сигурност. В случай че има необходимост от правно взаимодействие по наказателно-правни въпроси, Министерство на правосъдието е готово да реагира незабавно, заяви тя.

"Що се отнася до днешните активни действия на специализираната прокуратура по повод т.нар. шпионски сигнал, очаквам от прокуратурата, от всички нейни звена, да действат във всеки един момент активно по тези въпроси, а не тогава, когато или има критика спрямо работата на прокуратурата, или се отвори темата за спецправосъдието“, каза Йорданова.

През годините - както по времето на Сотир Цацаров, така и по времето на Иван Гешев, периодично избухват шпионски скандали, които бързо затихват и отиват в небитието, припомни тя.

И един от въпросите, които Йорданова поставя на пленума на ВСС с днешното си предложение, е случаят "Гебрев", който по думите ѝ, е стигнал до задънена улица. Друга тема е случаят "Жоси". Йорданова сочи девет други обстоятелства.

"Нашият анализ показва, че главният прокурор е издал методически указания, които са незаконосъобразни в една конкретна част. Това повлиява върху дейността на всички останали прокурори. Също така има влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека, с което констатира, че г-н Иван Гешев е нарушил презумпцията за невиновност. Това е делото "Баневи“. Решението на Европейския съд е вече влязло и България ще трябва да плаща обезщетение за това нарушения“, обясни Йорданова.

"Приемливо ли е за членовете на ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност и допуска в негово присъствие подчинен негов прокурор да я нарушава тази презумпция. И допустимо ли е главен прокурор да обижда определени професии и съсловия от юридическата общност по груб начин“, попита правосъдният министър.

"Изискванията спрямо главния прокурор, както и за председателя на ВКС и ВАС, са изключително високи от гледна точка на професионални и нравствени качества“, каза още Йорданова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: