Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правосъдното министерство готово да коригира поръчката за храната в затворите
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 16.07.2015Коментари (0)809
©
Министерство на правосъдието няма да обжалва констатации на КЗК за процедурата по ЗОП за храната в затворите. Това стана ясно от отговора на министъра на правосъдието Христо Иванов по време на блиц контрола в ресорната комисия, предаде.

Днес КЗК се е е произнесла и е констатирала известни нередности. МП прави анализ на констатациите, обясни той. Вместо да обжалват решението на антимонополния орган, правосъдното ведомство щяло да вземе предвид констатациите и да извърши корекции в поръчката, за да се направи максимално бързо второ обявяване на поръчката за храната в затворите.

Припомняме, избухна скандал, след като стана ясно, че се плащат милиони по различни направления, без да провежда обществени поръчки.

Ведомството използва два начина, за да си избере изпълнители, които след това да приберат сериозните суми. Единият е чрез разпоредба в Закона за обществените поръчки (ЗОП), позволяваща им да купуват без търг стоки, които се предлагат на стоковата борса. Става дума предимно за храни за затворите. Възползвайки се от тази разпоредба, МП възлага поръчката на една фирма, като в сделката взема участие и борсов посредник.

Другият начин обаче е в нарушение на правилата. Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), която управлява затворите, първо обявява поръчка, после сама я прекратява и накрая избира директно доставчик на храни.

Въпросната поръчка е възложена без търг на 11 юли. Тогава ГДИН пуска информация в сайта на Агенцията за обществени поръчки, че ще се договори директно със сдружението "Чех Груп". Като законово основание от ГДИН посочват разпоредба на ЗОП, според която може да се възлага без търг само когато "е възникнала необходимост от предприемане на неотложни действия поради настъпване на изключителни обстоятелства, последиците от които не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за провеждане на открита или ограничена процедура или на процедура на договаряне с обявление".

Официалната причина за това директно договаряне е прекратяването на обществена поръчка със същия предмет. Тя е на стойност над 1.5 млн. лв. и е обявена първоначално на 13 юни.

На 3 юли обаче главен комисар Росен Петров, възложител на поръчката, открива множество пропуски в търга и решава да го прекрати. Един от аргументите му е, че в първоначалните изисквания участниците се задължават да представят "удостоверение за регистрация за търговия на едро с храни от животински и от неживотински произход", издадено от областната дирекция по безопасност на храните. По този начин се нарушавало правото на чужди фирми да участват в конкурса.

След като първата поръчка е прекратена, се посочва, че действащите договори за доставка на храни са изтекли на 19 юли и не могат да се подписват анекси за удължаване на сроковете. Така дирекцията няма доставчик, но пък има ангажимент да осигурява изхранването на затворниците, както информира преди време в-к Сега.

Директното договаряне обаче не е единственият проблем. В предмета на поръчката е записано, че ГДИН трябва да закупи освен хляб и тестени изделия, също месо, консерви, риба, млечни продукти, зеленчуци. Въпросът е, че дирекцията има сключени договори за доставка на зеленчуци с друга фирма. Те не са изтекли на 19 юли. Дотогава е бил срокът само на контракта за доставка на месо.

Договорите за зеленчуци са със срок на действие до септември, октомври и ноември. Такива договорки са подписани за 7 от общо 12 затвора. Няма ясен отговор и до момента защо дирекцията сключва контракти за доставки, които вече са гарантирани.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: