Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правят наръчник с карта на циганските гета
Автор: Екип Varna24.bg 13:06 / 27.04.2016Коментари (0)1042
© Varna24.bg
Икономическата и социалната интеграцията на ромските общности безспорно е част от европейската политика в дългосрочна перспектива.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на 11-тото заседание на експертния комитет по въпросите на ромите, което се провежда в София.

Калфин изтъкна, че политиката по отношение на интеграцията на ромите е една от най-важните теми за България. Имаме изграден механизъм за сътрудничество и координация на политиките на държавната и местната власт и неправителствения сектор. Калфин изтъкна, че се прави преструктуриране на този национален съвет, в който се срещат представителите на различните институции.

Като успешна политика на държавата социалният министър определи всички действия, които са свързани с ранното включване в предучилищното и училищното образование. Социалният министър подчерта, че обмислят инициатива, която да свали възрастта, така че от 2-годишна възраст да се влиза в детско заведение.

Това обаче, по думите му, няма да има задължителен характер. Става въпрос и за идея за по-ниски такси или въобще да няма такива. Вицепремиерът изтъкна, че това помага на работещите родители.

Колкото по-рано се включат в училище и се социализират децата, толкова по-малък е процентът на отпадане, подчерта социалният министър.

Той обясни, че медиацията е силно стимулирана политика от съвета на Европа. Имаме различни видове медиатори - това са хора от общността, които най-лесно намират общ език, обясни още Калфин.

Изтъкната бе и жилищната политика по отношение на ромите. Калфин посочи, че на места има много добра политика, на други места обаче резултатите не са такива, каквито биха желатилни.

Той изтъкна, че със Сдружението на общините изготвят наръчник, в който ще бъдат включени местата, където има ромски гета.

Приоритетна политика е и образованието и професионалната квалификация. Калфин заяви, че идеята е да се създадат трайни умения, които да задържат от своя страна трайно ромите на пазара на труда.

В контекста на бежанската вълна Ивайло Калфин коментира, че има значително нарастване на езика на национализма на политици в Европа и подчерта, че темата е деликатна.

Източник: news.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: