Празник е! Традициите и имениците на Сирни Заговезни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 17.03.2024
1308
Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване. Православните християни за последен път преди Великия пост консумират млечни произведения и на следващия ден спират храните от животински характер. На литургията присъстващите си казват: "Простено - прости" и ще навлязат във времето на Светата Четиридесетница.

Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите.

На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

На този ден (17.03.) Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи.

Той е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят много рано, въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил му се Св. Павел, който му казал: "Този, който обича баща и майка повече от мен, не е достоен за мен."

Пред самия олтар Алекси погледнал кръста с угризения, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки. Прекарал 18 години в манастир в Сирия. Там станал много уважаван свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение често било тема на много дискусии не само между монасите, но и в обществото, на което служел. Почти целия си съзнателен живот светецът, в името на своето обещание към Бога, прекарал в мълчание и укривал своята самоличност. Наказанията и лишенията, на които сам се подложил заради колебанието си, били прекалено жестоки и забулени в мълчание.

Званието "Божи човек" той получил след смъртта си, поради своето себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога.

Имен ден: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

Виж коментарите (0)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).