Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пребогата програма с много изненади и събития за Деня на детето
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 31.05.2023Коментари (0)967
©
На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Както всяка година, в Пловдив ще има множество събития, посветени на децата и детската усмивка. Организатори са Община Пловдив, отдел "Култура, археология и културно наследство“ и дирекция "Спорт и младежки дейности“, ОИ "Старинен Пловдив“, Ансамбъл "Тракия“, НБ "Иван Вазов“, Регионален етнографски музей, СНЦ "Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив.

Вижте програмата по часове!

31 май, 18.30 ч. Концерт на Античен театър с вход свободен - "ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ "ТРАКИЯ“ И ДЕЦАТА НА ПЛОВДИВ“

Заедно с артистите ансамбъла на сцената ще се качат и близо 500 възпитаници на школите към ФА "Тракия“, НУМТИ "Добрин Петков“, СУ "Св.св. Кирил и Методий“, СУ "Любен Каравелов“, ФТА "Иглика“ към ОДК –Пловдив, "Луди млади“ към НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018", ФТА "Дилянка“, ФТА "Седенчица“, за да създадат един незабравим спомен от отбелязването на деня на детето. "Тракийска палитра“, "Видински танц“, "Дайчово“, "Български ритми“ са част от изпълненията, с които младите таланти ще пленят публиката. А организаторите от ансамбъл "Тракия“ са включили още песни и танци от всички фолклорни области в България, както и детски игри.

1 юни, 10.30 ч. пл. "Ст.Стамболов“, открита сцена с вход свободен,

"ЗАЕДНО“ - Съвместен концерт на децата от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО) - Пловдив и ученици от НУМТИ "Добрин Петков"- Пловдив. Концертът е по проект "Заедно творим", реализиран от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“.

Партньори: Община Пловдив, НУМТИ "Добрин Петков", Национална гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) - Пловдив, РЦПППО – Пловдив, Медицински университет - Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив

1 юни, 10.00 ч. Музикална програма на АНСАМБЪЛ "ПРЕСТО" на НУМТИ "Добрин Петков" Пред сградата на НГСЕИ до Цар-Симеоновата градина с вход свободен

11.00 ч. "БАЙ ГАНЬО ОКОЛО СВЕТА“ - куклено-театрално представление на НГСЕИ

Работилничка за рисуване на НГСЕИ

1 юни, 12.00 ч. пл. "Ст.Стамболов“, открита сцена

"ТАЛАНТЛИВИ ЧУДЕСА В ДЕНЯ НА ДЕТЕТО“ - Празник, организиран от екипа на предаването "Ася в страната на талантите“

1 юни, 17.30 ч. пл. "Ст.Стамболов“ открита сцена - "ВЪЛШЕБНО ЛЯТО“ - Детски празник с радио КАТРА ФМ

Ще се забавляваме заедно с много игри, песни, танци, чудни подаръци и награди!🍰А в края на празника ще разрежем и най-голямата торта, правена някога в Пловдив. И тази година избрахме да застанем зад важна за нас кауза! Събираме средства в подкрепа на кампанията на партньорите ни от БМЧК – Пловдив - "Всеки е валиден!“.

Кампанията помага на незрящи, трудно подвижни и глухи деца от областта. Сумата, която събираме по време на празника, ще дарим на регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование в сградата на бившата детска градина за деца с увреден слух на ул. "Прохлада"1А в Пловдив. В центъра се работи с 694 деца от областта.

Как можеш да дариш:

По време на тържеството, доброволците на БМЧК ще събират в касички минимални средства, като в замяна всеки дарил ще получи бутилка трапезна вода Айсберг от ПАРТИ ДРИНКС и билет за финалната томболата с големи награди – чували с играчки, смарт телевизор, електроуреди за гофрети и свежи сандвичи, тостери, надуваеми плажни артикули и още много други.

1 юни , 18.30 ч. Римски стадион, вход свободен - XI-то издание на ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ "РИМСКИЯТ СТАДИОН ОЖИВЯВА С АНСАМБЪЛ "ПРЕСТО" от НУМТИ "Добрин Петков" - събитието е част от XIV-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща"

1 юни, 19.00 ч. Парк 2019 в жк Тракия с вход свободен - "КОСЕ БОСЕ“ - Куклено-театрално представление на Държавен куклен театър – Пловдив

1 юни, 19.30 ч. Зала на АМТИИ с вход свободен - Концерт на възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков“ – гр. Пловдив "МУЗИКАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ПЛОВДИВ“

1 юни 2023 г., от 19.30 ч. на сцената на Дом на културата "Борис Христов" – Откриване на XII Международен детски балетен фестивал "С любов за танца". Спектакъл на Балетно студио "Буратино" - "Пази мечтата". Музика: П.И.Чайковски, Ж.Бизе, Ш.Гуно.

2 юни 19.00 ч. Колективни участия.

3 юни 19.00 ч. Индивидуални, дуетни участия.

4 юни 19.00 ч. Тържествено закриване на фестивала. Концерт на наградените участници.

1 юни от 18.00 ч. Регионален етнографски музей – Пловдив ще представи новата си детска образователна книжка "Приключения с Аргир“. Създаден от екипа на РЕМ – Пловдив, илюстраторът Димитър Петров, студио "Тотем МС“ ЕООД и партньорството с ученици от 10 "а“ клас на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, специалност "Компютърна анимация“ с ръководител Роберт Попов и школа "Занимателна математика“. През целия ден на 1 юни входът за деца до 14 години ще бъде безплатен. При закупуване на книжката "Приключения с Аргир“ с всяко дете ще може да влезе безплатно и един придружител. Всички деца ще получат подаръци.

ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО В СТАРИЯ ГРАД

01.06.2023 г. (четвъртък), 11:30 - 17:00 ч., Къщата на Верен Стамболян

(постоянна експозиция на Димитър Киров) – двор, при лошо време хайет партер и покрит кьошк

ОИ "Старинен Пловдив", в партньорство със Зонта клуб - Пловдив, проект ПОДАЙ РЪКА, СБЪДНИ МЕЧТА, СРЕД КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ГРАДА, в който участие ще вземат подрастващи от "Втори дом", където са настанени украински бежанци и деца в неравностойно положение (деца, които са били обект на домашно насилие и са изведени в защитени жилища). Клубът се грижи трайно за тези целеви групи и очаквания брой деца е около 40, които ще пристигат за занимания в различни часови периоди.

В двора на Къща Стамболян са оформени, и децата на ротационен принцип ще посетят, различни творческа арт зони. В паузите, в двора, на децата ще се предоставят пакетирани закуски, вода и време за отмора, в което ще получават разнообразен тип познания.

Във времето за отмора децата ще имат възможност да разгледат къщата, да видят красивите фасадни стенописи и да се потопят в света от картини на Маестро Димитър Киров.

В зона партер на къщата да изгледат двете серии на филма «Приключения на Фил и Поли» - предоставени от режисьорско сдружение «Непорасналите»

1-ва зона - за рисуване и моделиране с уредника на къщата г-жа Ангелина Ризова и ментора Елена Колева - Кабир. Децата рисуват с пръсти и моделират костюми от времето на Възраждането.

2-ра зона – музикална зона. Поканени са музиканти-ментори, които посредством акустични инструменти – китара и екзотични перкусионни, ще обучат децата какво е ритъм, основни правила за използване на инструментите и др.

Забавленията продължават с изненадващото идване на МИНИ МАУС, която ще отведе децата в зоната на творчеството – ще пълнят кукла от плат и ще получат сувенир- спомен от паметния 1-ви юни в Стария град, благодарение на ЗОНТА КЛУБ ПЛОВДИВ и ОИ "СТАРИНЕН ПЛОВДИВ". На финала всички деца, доброволци и екипа на Зонта клуб отвеждат децата на Римски стадион, за да изгледат Големия детски концерт.

03.06.2023 г. (събота), 10:00 - 17:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) – двор и зоната пред къщата

XXIV-то издание на Панорама на детското творчество, организирано от Сдружение "Духовно огледало", включващо градско дефиле на детски духов бенд, концерт, отворени работилници за рисуване, плъстене, изработка на предмети от царевична шума и др.

04.06. (неделя), 11:00 - 14:00 ч., Къща Клианти

Откриване на изложба с детски картини, икони, литографии нарисувани от малките зографчета от Ателие "Зографче"-Самоков и арт работилница, представяща разнообразни техники.

04.06.2023 г. (неделя), 11:00 ч., Къщата на д-р Ст. Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) Професионалният пътуващ театър за деца "Елени" представя куклено-театралния спектакъл "Златното момиче".

ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ НА ЗНАНИЕТО И ДВИЖЕНИЕТО ПЛОВДИВ 2023

(3 – 4 юни)

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година по случай Международния ден на детето. Организиран е от:

Народна библиотека "Иван Вазов", СНЦ "Асоциация за социална, здравна и правна помощ“ и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции /68-а бригада Специални сили/ и Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Идейният замисъл на Фестивала е фокусиран върху взаимодействието между знанията и двигателното развитие – основа за разгръщането на познавателните, езиковите, социалните и емоционалните аспекти на детското развитие.

Мероприятията ще се провеждат на територията на:

Алеите на Цар Симеоновата градина;

Виенския павилион;

Западната стена на Народна библиотека "Иван Вазов" (от страната на парка);

подножието на Бунарджика;

конферентна зала на Народна библиотека "Иван Вазов".

ПРОГРАМА - ПЪРВА ЧАСТ

В рамките на двата дни децата ще имат възможност да чуят интересни лекции; да участват в демонстрации; да се ориентират с компас; да влязат в ролята на спасител, биолог, учен, изследовател на пещери; да научат за непознати животни и растения; да опознаят вертикалния свят на алпинизма и катеренето, да се запознаят с:

- дейността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и аварийното спасяване; пожарната и аварийна безопасност и др.;

- безопасно пребиваване сред природата – туризъм, планинско ориентиране, безопасност в планината;

- ориентиране в градски условия;

- изкачване на висока сграда по алпийски способ (Западната стена на Библиотеката, от страната на парка);

- скално катерене (подножието на Бунарджика, в близост до църквата "Св. Св. Петър и Павел" (ул. "Никола Петков").

- рисуване, бродерия, танци, спортове и други (Алеите на Цар Симеоновата градина).

ПРОГРАМА - ВТОРА ЧАСТ

3 юни

от 14 до 19 ч.:

в конферентната зала на Народна библиотека "Иван Вазов", ще се проведе семинар на тема:

"ВЛИЯНИЕ НА ЕКРАННОТО МИСЛЕНЕ ВЪРХУ ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ"

1. Проф. д-р Иван Иванов, д.м.; началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Св. Георги“, Пловдив и зам.-ректор на Медицински университет – Пловдив

2. Д-р Катя Стоилова – Ръководител на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование

3. Александрина Георгиева – създател на фондация "Офлайн кидс"; инструктор по методиката "Учене чрез преживяване"



Още по темата: общо новини по темата: 64
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2023 »
01.06.2022 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: