Преброяването на врабчетата у нас стартира в събота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:19 / 06.04.2017
962
Преброяване на врабчетата у нас стартира в събота в 9 часа. То е част от кампанията "Ние броим врабчетата" на Българското дружество за защита на птиците.
Всеки може да се включи като отдели само 10 минути в събота между 9 и 12 часа и запише наблюденията си на vrabcheta.bg, съобщиха организаторите.

"Ние броим врабчетата" се провежда за първи път в България, за да преброи трите най-често срещани вида врабчета у нас - домашно, полско и испанско. Кампанията стартира след тревожните данни, че броят им драстично намалява.

Преброяването ще се извърши в населените места в цялата страна. Резултатите от проучването на Дружеството за защита на птиците показват, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30%. От организацията съобщиха, че целта на преброяването е да се получат представителни данни от цялата страна. След три години данните ще позволят да се определят тенденциите в популациите и да се търсят причините за тях.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем, обясниха от дружеството за защита на птиците.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди.


Източник: Монитор

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).