Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Преброяването през 2021 г. ще бъде изцяло по електронен път
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 06.08.2019Коментари (0)912
©
Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе изцяло електронно. През 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

От Националния статистически институт (НСИ) очакват да им бъдат необходими около 20 000 преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР.

При посещение анкетьорите ще записват данните директно върху мобилно устройство чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията, коментира пред "Монитор" технологията заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на гражданите.

"Статистиката винаги е имала фокус върху информационната сигурност и сигурността на информацията, защото това са две различни неща. Ние боравим с чувствителна информация. Имаме бюджетни средства, с които се отнасяме сериозно към опазване на тайната", увери Диана Янчева.

Преди десет години 40 на сто от населението се преброи онлайн, сега от статистиката очакват процентът да бъде над 60.

В края на март и статистическата служба претърпя опит за нерегламентиран достъп до базата й данни. Тогава хакерска атака от китайски сървър беше причината за проблемите с "Бизнес статистика" на НСИ, но до изтичане на информация не се е стигнало, обяви Янчева.

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., ще е 160 лв. Това предвижда законът за преброяването, одобрен от Народното събрание.

Предстоящото преброяване ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас. Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното е през 2011 г. В ЕС преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г. Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: