Преди 92 г. БКП взривява църквата "Света Неделя"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:23 / 16.04.2017
1225
Днес се навършват 92 години от атентата в църквата Св. Неделя при който загиват 213 души, сред които 20 жени и 10 деца. На Велики четвъртък през 1925 г. група крайнолеви дейци на Българската комунистическа партия взривяват покрива на църквата. Целта била да се убие Цар Борис Трети и да се извърши държавен преврат.

Атентата в църквата Св. Неделя е един от най-жестоките и най-добре планирани терористични актове. Това коментира в студиото на "Ексклузивно" историкът проф. Евелина Келбечева. Тя поясни, че терористичния акт от 1925 година е бил много добре финансиран от Коминтерна и остава в историята като най-големия атентат преди 11 септември.
Всичко започва с убийството на депутата от Демократическия сговор Константин Георгиев. Погребението му се извършва на 16 април в храма "Света Неделя". Очакванията на Коминтерна и българските комунисти са на опелото да се съберат хора от най-висшата класа -офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. Царят обаче не отива.

Даниела Таринска е правнучка на една от жертвите на кървавия атентат - общинският чиновник Иван Тарински. И проф. Келбечева и Даниела Таринска обясниха, че по времето на комунизма темата за атентата в църквата Св. Неделя изобщо не се е обсъждала.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).